Overslaan en naar de inhoud gaan

Sneller Windows 10 door betere fix van Spectre en Meltdown

Microsoft past in de volgende grote update - met codenaam 19H1 - Googles Retpoline-oplossing toe om de vertraging van de processor terug te brengen tot 'achtergrond-niveau'.

Microsoft heeft vorig jaar fixes aangebracht in Windows 10 die het gevaar van de Spectre- en Meltdown-beveiligingsbugs in Intel-chips vrijwel wegnamen. Het nadeel van deze softwarematige oplossingen voor het hardwareprobleem in de Intelchips is dat ze een aanzienlijke vermindering van de prestaties van de chips tot gevolg hebben. Vooral bij servers is dit effect duidelijk merkbaar, maar ook bij andere computers.

Betere oplossing van oud probleem

Een definitieve oplossing kan alleen komen van een vervanging van de chips, al dan niet als onderdeel van een geheel nieuwe computer. Maar er is wel een betere manier om de Intel-bugs te pareren dan Microsoft nu heeft toegepast. Die oplossing is bedacht door Google en kreeg de naam Retpoline mee. 

Mehmet Iyigun van het Windows/Azure Kernel Team bevestigt nu op Twitter dat deze oplossing ook is geïmplementeerd in de laatste build van Windows 10 19H1, die beschikbaar is gesteld aan het Windows Insider testprogramma. Een van de testers Alex Ionescu merkte de snelheidsverbetering op bij het uitvoeren van een benchmarktest op zijn Surface Pro 4 zonder dat hij wist van de wijziging van de Spectre/Meltdown-fix in Windows 10.

De aanpassing komt in de eerste helft van volgend jaar beschikbaar, vermoedelijk in april.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in