Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelheidsrecord glasvezel behaald met 44,2 Tbps

Onderzoekers hebben een snelheidsrecord voor internetverbindingen neergezet van maar liefst 44,2 Terabit per seconde (Tbps). Die snelheid is bovendien behaald over een afstand van 75 kilometer én over een reguliere glasvezelverbinding met een enkele geïntegreerde chip als bron voor het lichtsignaal. Dit belooft nabije mogelijkheden voor praktische toepassing in bestaande glasvezelnetwerken.

Deze prestatie qua snelheid, afstand en opstelling staat op het conto van onderzoekers aan de Australische universiteiten Monash, Swinburne en RMIT. Zij hebben hun werk voor het behalen van 44,2 Tbps over een glasvezelverbinding uiteengezet in een wetenschappelijke paper. Deze is afgelopen week gepubliceerd in wetenschapstitel Nature Communications.

De effectieve snelheid ligt iets lager dan de geclaimde 44,2 Tbps: het bedraagt 'slechts' 39 Tbps. Toch is dat nog flink hoger dan andere snelheidsprestaties zoals het 2017-record van 11,2 Tbps, op naam van British Telecom en Huawei. Hogere snelheden zijn al wel behaald, maar dat was met bijvoorbeeld aanmerkelijk meer lichtfrequenties (WDM-kanalen, Wavelength-Division Multiplexing) en/of met meer glasvezels.

À la bestaande infrastructuur

Bovendien hebben de Australische onderzoekers een reguliere glasvezelverbinding gebruikt tussen de stadscampus van RMIT in Melbourne en de universiteitscampus van Monash in Melbourne's voorstad Clayton. Dit in tegenstelling tot snelheidsrecords die zijn behaald in labopstellingen. Deze RMIT-Monash-verbinding komt volgens de wetenschappers overeen met infrastructuur die in de praktijk wordt gebruikt door het National Broadband Network (NBN) van Australië, zo schrijft techtitel The Verge.

De uitgevoerde test heeft een datadoorvoersnelheid van 44,2 Tbps opgeleverd over een afstand van 75 kilometer. Hiervoor is een standaard glasvezelkabel gebruikt, waar lichtsignalen doorheen zijn gestuurd door een enkele, geïntegreerde chip. Die lichtbron is in zijn eentje in staat om licht op meerdere golflengtes te verzenden, en vervangt daarmee meerdere parallelle lasers, zo valt te lezen in de paper.

Doorontwikkelen

De behaalde prestatie is echter vooral te danken aan de eigen ontwikkeling van een zogeheten micro-kam. Dit element, dat is gemaakt van soliton-kristallen, scheidt in de gebruikte netwerkkabels de frequenties van de doorgestuurde signalen. Apparatuur hiervoor bestaat al, maar is groter en kostbaarder dan deze micro-uitvoering. De onderzoekers claimen dat hun opstelling schaalbaar is om tegemoet te komen aan toekomstige behoeftes voor glasvezelsnelheden. Ze hebben nog wel meer onderzoeks- en ontwikkelwerk voor de boeg voordat het praktisch toepasbaar is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in