Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartphones worden nòg duurder in 2019

Dit jaar komt de opvouwbare smartphone op de markt, net als de eerste 5G-modellen. Spannend, maar ook kostbaar. Experts verwachten om deze en andere redenen dat de prijzen voor smartphones dit jaar nog verder zullen stijgen.
© CC-BY
CC-BY

Dankzij Apple en Samsung die eerder al met respectievelijk de iPhone XS en de Galaxy Note 9 smartphone-modellen op de markt brachten van rond de 1000 dollar voor de simpelste modellen, is er een nieuwe lat gelegd voor het prijsniveau voor smartphones. CNet sprak verschillende experts en analisten die verwachten dat er dit jaar nog een schepje bovenop de prijs wordt gedaan door telefoonfabrikanten – en niet alleen door de twee eerder genoemde marktleiders.

Voor een iPhone XS met 512GB aan opslagcapaciteit moeten Amerikanen 1349 dollar neertellen. En de iPhone XS Max is nog een stuk duurder. Volgens velen een belachelijk hoog bedrag, maar volgens experts gaat de prijs voor een nieuwe smartphone in 2019 nog verder omhoog. En dat geldt niet alleen voor de topmerken Apple en Samsung, maar ook voor fabrikanten als Google, Huawei en OnePlus.

Inflatie, dure componenten en meer

De verwachte prijsstijging komt niet alleen door de inflatie en doordat bepaalde componenten beter, maar dus ook fors duurder zijn geworden, zoals geavanceerde camera’s en krachtigere chipsets. Andere redenen zijn een drastische veranderen van het design, door de introductie van de eerste modellen die geschikt zijn voor 5G en modellen die straks voorzien zijn van een vouwbaar scherm. Hier worden niet alleen kostbare materialen voor gebruikt, ook de enorme R&D-kosten zullen door de fabrikanten moeten worden terugverdiend. Fabrikant OnePlus denkt dat de eerste 5G-toestellen zo’n 200 tot 300 dollar duurder zullen worden, omdat de toestellen geschikt moeten worden gemaakt voor het netwerk en er veel R&D-kosten zijn gemaakt om de nieuwe technologie in de toestellen in te bouwen.

Samsung zal in 2019 de Galaxy X op de markt brengen met een vouwbaar scherm. Maar ook LG en Huawei komen dit jaar naar verwachting met apparaten met buigbare plastic of glazen schermen die uit kunnen worden gevouwen tot een tablet, maar als ze weer opgevouwen zijn net zo groot zullen zijn als een mobieltje, maar dan dikker.

Niet alleen de nieuwste topmodellen worden duurder, ook oudere modellen en toestellen voor het lagere segment. De iPhone XR kost 7% meer dan het model dat vorig jaar werd geïntroduceerd door Apple (iPhone 8) en 15% meer dan de iPhone 7. En de OnePlus 6T is 3,8% duurder dan de OnePlus 6, die nog maar een half jaar geleden op de markt werd gebracht. De prijzen voor dit model stegen in twee jaar tijd met maar liefst 37%.

Als warme broodjes

Apple doorbrak in 2017 voor het eerst de 1000-dollar-grens met de iPhone X. Aanvankelijk reageerden veel mensen sceptisch en werd die prijs exorbitant gevonden, maar de toestellen vlogen als warme broodjes over de toonbank. En al snel volgende andere fabrikanten het voorbeeld van Apple. “Consumenten zijn bereid om de hoofdprijs te betalen voor een mobiele telefoon, omdat het tegenwoordig het belangrijkste product in hun leven is”, zegt Ben Wood, chief research analist bij CCS Insight tegen CNet.

Volgens Carolina Milanesi, een analist van Creative Strategies, zitten er niet alleen betere, en dus duurdere componenten in de nieuwste smartphone-modellen, maar werken de telefoonfabrikanten ook met hogere marges, met name voor de topmodellen, omdat smartphones tegenwoordig als statussymbool worden gezien.

Uiteraard zijn er nog diverse fabrikanten die goedkopere (instap-)modellen blijven aanbieden, maar ook daar is er wel degelijk sprake van een prijsstijging. De gemiddelde prijs waarvoor een smartphone in de VS over de toonbank ging in 2018 was volgens IDC 345 dollar, wat 10,3% meer is dan in 2017. IDC-analist Anthony Scarsella verwacht dat de prijs in 2019 verder op zal lopen, met name in het hogere prijssegment. Ook in Europa is dit volgens hem het geval. Op de website van CNet staat een overzicht van de prijsontwikkeling van de belangrijkste smartphonemodellen tussen 2016 en 2018 in de VS en Groot-Brittannië.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in