Beheer

Personal Tech
Smartphone

'Smartphones met pasfoto's te ontgrendelen'

Consumentenbond luidt de noodklok.

Smartphone. © Pixabay/Chidioc Pixabay
3 januari 2019

Consumentenbond luidt de noodklok.

Een flink deel van de smartphones op de Nederlandse markt is eenvoudig te ontgrendelen met een goede portretfoto van de gebruiker, als de gezichtsherkenningsfunctie voor inloggen is ingeschakeld. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond na een test van de 110 meest gebruikte toestellen.

Uit de test blijkt dat 38 procent (42 toestellen) van de onderzochte smartphones gevoelig is voor deze zogenoemde fotohack.

"Biometrische beveiliging kan veiliger en vooral makkelijker zijn. Maar het kan ook onveiliger zijn, als de techniek faalt. Dit blijkt nogal eens het geval", constateert de Consumentenbond nu. Volgens de bond zijn onder meer telefoons van Samsung (Galaxy A7 en A8), Huawei (P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (model 3.1 en 7.1) en Sony (Xperia XZ2 en XZ2 Compact) kwetsbaar. Gebruikers van deze smartphones wordt geadviseerd om alleen een vergrendelcode of een vingerafdruk te gebruiken.

Gezichtsherkenning soms wèl goed

Niet alle toestellen van genoemde merken zijn met een foto van de gebruiker te kraken. De Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro hebben een goede gezichtsherkenningsfunctie, zegt de Consumentenbond. Deze smartphones laten zich niet om de tuin leiden met een foto. Ook de iPhones van Apple zijn veilig.

"Bij het instellen van gezichtsontgrendeling tonen telefoons vaak wel een waarschuwing dat de techniek niet zo veilig is als andere. Maar dat de beveiliging zó zwak is, zal niet elke gebruiker aannemen", meldt de Consumentenbond. De bond biedt op zijn site een overzicht van de geteste toestellen, onderverdeeld in drie lijsten. Deze zijn de 42 stuks die hackbaar zijn met een portretfoto, de 6 smartphones die ook met een foto ontgrendelbaar zijn maar die wat strikter zijn in te stellen, en de 57 resterende toestellen die niet op deze manier zijn te hacken

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.