Beheer

Artificial Intelligence
Thermostaat

Slimme thermostaten plus energietransitie dreigen stroomnet op te blazen

Betere beheersystemen zijn nodig voor electriciteitsnet.

Nest thermostaat © CC BY-SA 2.0 George Lane
14 juli 2022

Betere beheersystemen zijn nodig voor electriciteitsnet.

Door het terugdringen van het gasverbruik schakelen steeds meer huishoudens over op helemaal of gedeeltelijk elektrisch verwarmen. Slimme thermostaten schakelen doorgaans op default ingestelde tijden tussen hun nacht- en dagritme. Dat levert telkens 's ochtends een forse piekbelasting in het stroomnet op, blijkt uit een onderzoek van Cornell University. 

Het artikel hierover in Science Direct betreft onderzoek onder Amerikaanse huishoudens maar kan ook een waarschuwing zijn voor een situatie die zich in Europa gaat voordoen. Volgens de onderzoekers in New York kan de piek in de stroomvraag in de vroege ochtenduren wel 40% tot 50% hoger uitkomen dan eerder werd ingeschat. Vooral op dagen dat er in de ochtend weinig zon is maar wel veel wind, zijn extremen te verwachten. Het is sterk de vraag of de bestaande infrastructuur van stroomleveranciers dit aankan.

Het probleem is dat er geen coördinatie is tussen de slimme thermostaten waarmee dan de piekvraag kan worden gedempt. Wel hebben veel thermostaten een standaardinstelling die ervoor zorgt dat de verwarming om 6:00 uur 's ochtends begint met het verhogen van de temperatuur in huis; van de nachtstand naar de dagstand. Omdat de slimme thermostaten ook zijn voorzien van kloksynchronisatie via internet, springen al die elektrische verwarmingselementen exact op hetzelfde moment aan.

Beter regelen

De onderzoekers hebben onder leiding van hoogleraar Max Zhang en PhD-student Zachary Lee geanonimiseerde data onderzocht van huishoudens in New York gedurende de winter. Zij zagen honderdduizenden thermostaten vrijwel gelijktijdig de verwarming inschakelen voor hun huiseigenaren. De conclusie die de wetenschappers trekken, is dat naarmate de verwarming meer afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet er een groter probleem ontstaat.

De onderzoekers van Cornell willen zeker geen pleidooi houden voor het afremmen van de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzamere energievormen - die vaak via elektriciteit hun weg naar de eindgebruiker vinden. Ze pleiten echter wel voor betere monitoring-, governance- en energiemanagementsystemen. Die houden dan ook rekening met andere factoren die de beschikbaarheid van elektriciteit beïnvloeden, zoals weersomstandigheden en elektriciteitsproductie. Een oplossing die voor de korte termijn al kan helpen, is gebruikers instrueren dat ze de default-instellingen van hun slimme thermostaten wijzigen.

1
Reacties
M. Commandeur 14 juli 2022 18:39

Slim is een geïnflateerd, bijna lachwekkend, begrip: het wordt voor allerlei domme, slechte (Poetin wordt ook slim genoemd) en puur commerciële zaken gebruikt.
Ècht slim is in dit geval:
- het electriciteitsnet stuurt een signaal via het net welke de actuele belasting aangeeft (evenredig met de actuele prijs) *
- een ècht slim apparaat beslist a.h.v. een aantal parameters of het apparaat al dan niet aangaat, afhankelijk van de noodzaak, prijs, ...
* Vroeger werkten de elektrische boilers ook zo: 's nacht, bij lage belasting, ging er een schakelsignaal over het net naar een speciaal relais die de boiler vrij gaf, zou oud is ècht SLIM al! Deze was ook, net als bovenstaande oplossing, 100% privacy vriendelijk.
(CC) / vrij te gebruiken

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.