Management

Zakelijke software
Slimme meter

Slimme meters, foute boel

Wordt alles beter met slimme meters? Daar kun je maar beer vraagtekens bij zetten.

15 februari 2016

Bug klinkt al snel verhullend. Ik kom maar zelden tegen dat het gaat om een codeerprobleem, vaker is sprake van ontwerpproblemen. De software is inmiddels aangepast en remote naar de gasmeters verstuurd, zodat de stand weer doorgegeven wordt.

De reclames zijn duidelijk: alles wordt beter met de slimme meter. Maar niemand stelt vragen. Hoe blij moeten we worden van gasmeters die remote aangepast kunnen worden? Als een leverancier de corefunctionaliteit, het verbruik, niet eens correct weet door te geven, hoe zit het dan met allerlei functionaliteiten die voor de consument van groot belang zijn maar wellicht minder voor de leverancier? Hoe weten we of er in voldoende mate is nagedacht over goede security van de gasmeter? Hoe weten we of de meter wel het daadwerkelijke verbruik aangeeft, en – als de meter daar indertijd op getest is – dat nog steeds doet als de software remote gewijzigd is? Hoe reageert de meter op onverwachte situaties?

Als ik nadenk over een softwarematige gasmeter, lijkt het me dat daar een deel in zit dat geijkt moet zijn. Er zal ook een deel veiligheidskritisch zijn – er loopt tenslotte gas of elektra doorheen – en ook dat moet je niet zomaar even aan kunnen passen. Als dat allemaal getoetst, getest en onafhankelijk gekeurd is, is er dan ook getoetst en getest dat deze zaken niet zomaar (remote) kunnen worden aangepast? En als zaken wel aangepast worden, is het dan een significante aanpassing die een herkeuring vergt, of worden goedkeuringen zonder enig benul van de software in deze apparaten uitgevoerd? En wordt het feit dat je er door andere software een totaal ander ding van kan maken daarbij buiten beschouwing gelaten?

Het wettelijk deel, het meetgedeelte, mag vast niet gewijzigd worden. Maar hoe weten we nu dat dat ook niet gebeuren kan? Staat het op een afgeschermd stuk ROM; een of ander (digitaal) verzegeld stuk firmware met dito verzegelde software? Er is ook nog het functionele deel, waar onder andere de communicatie in zit. Ook dat mag vanwege veiligheidsoverwegingen (safety) vast niet zomaar gewijzigd worden. Toch wordt op afstand de software van de 400.000 meters aangepast. Interfereert dat nu wel of niet met de delen die waarschijnlijk niet gewijzigd mogen worden, of wijzigen die toch? En wie controleert dit, of hoeft dat allemaal niet, en zo nee, waarom niet?

Gaat het om een uitzonderlijk incident of is er meer aan de hand? Dat laatste. Een van de leveranciers van de in Nederland niet meer werkende meters heeft ruime ervaring met niet goed werkende software. In 2014 komt aan het licht dat anderhalf miljoen klanten in het Verenigd Koninkrijk tot acht jaar lang te veel betaalden voor hun gas door foute software. Men denkt aan 10 à 11 pond per jaar, dus dat telt op tot 100 pond als je meteen een nieuwe gasmeter had genomen. De problemen met de 400.000 gasmeters in Nederland zijn geen incident, dergelijke bedrijven leveren vaker rommel af. Je mag verwachten dat deze ondermaatse performance aanleiding is om prutsers te weren, maar nee, recent wonnen ze in het Verenigd Koninkrijk een aanbesteding om zo’n 10 miljoen slimme meters te plaatsen namens British Gas. “The meter automatically measures energy used and sends this information direct to suppliers, putting an end to estimated bills”, staat er vrolijk in het persbericht. Maar in Nederland lezen we in de media: “Omdat de meting enkele weken niet is doorgegeven, kan het zijn dat de energieleverancier bij facturatie in sommige gevallen een schatting gebruikt.”

Nu kunnen sommigen hier nog om lachen: iets teveel betaald, een tijdje geen communicatie met de leverancier, lekker rustig. Maar wat als de boel ontploft of in de fik vliegt? Uit een gerechtelijke hoorzitting in Californië kwam het volgende: “In California and around world, smart meters have been linked to fires, explosions, and damaged appliances. For every fire started at the meter, in an appliance, or on wiring, smart meter causality should be suspected.”

Welkom in de foute wereld van de slimme ­meters.

 

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!