Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme analyse van Alphabet-dochter bestrijdt cybercrime

Google's moederbedrijf Alphabet krijgt een nieuwe dochter Chronicle, dat bedrijven gaat helpen bij het detecteren en bestrijden van cyberaanvallen. Het bedrijf bestaat uit twee delen, schrijft CEO Stephen Gillett van Chronicle in een blog. Het ene is een nieuw intelligent analyseplatform dat beveiligingsdata gebruikt voor cybersecurity, en het andere deel is malware-analysedienst VirusTotal dat Google in 2012 aankocht.
cyber
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Volgens Gillett hebben bedrijven moeite om de grote hoeveelheden data die ze op het gebied van beveiliging vergaren goed in te zetten. Potentiële aanwijzingen van activiteiten die wijzen op hackaanvallen worden daardoor nu over het hoofd gezien en weggegooid, schrijft hij. “Het aantal cyberdreigingen groeit harder dan beveiligingsteams en budgetten aankunnen, en er is een enorm tekort aan talent. De enorme toename van data van de tientallen securityproducten die een gemiddeld groot bedrijf gebruikt, maakt het – paradoxaal – moeilijker en niet makkelijker om dreigingen te vinden en te onderzoeken.”

Machine learning

Het nieuwe dataplatform maakt gebruik van dezelfde infrastructuur waar ook andere initiatieven van Alphabet op draaien. Daardoor kan Chronicle klanten veel rekenkracht en opslag bieden, zegt Gillett. Ook machine learning technieken die eveneens door andere Alphabet-dochters worden gebruikt, worden door Chronicle aangeboden aan klanten.

Het bedrijf kan, zo schrijft Gillett, een zoekopdracht en analyse binnen enkele minuten uitvoeren in plaats van de gebruikelijke uren of dagen. En omdat de data goedkoop en makkelijk opgeslagen kan worden, valt ook historische data nog te gebruiken voor de analyse en herkenning van patronen.

X-project

Het cybersecuritybedrijf komt voort uit Alphabets onderzoeksdochter X, dat experimentele projecten uitvoert. Sommige daarvan lijken vergezocht; de zogeheten Moonshots. Bij X is in febrauri 2016 de basis gelegd voor Chronicle. Er zijn inmiddels verschillende beveilingingsexperts betrokken bij dit nieuwe Alphabet-bedrijf. Dit zijn onder meer: Mike Wiacek en Shapor Naghibzadeh uit het beveiligingsteam van Google en Bernardo Quintero, de oprichter van VirusTotal. VirusTotal is een gratis online service die malware analyseert of deze al bekend is bij antivirusmakers of websitescanners.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in