Innovatie & Strategie

Personal Tech
Laptop

Slechts 3% van de Nederlanders heeft thuis geen internet

Gebrek aan internettoegang thuis vaak vanwege desinteresse. 

© CC0 - Pixabay.com kaboompics
1 april 2020

Gebrek aan internettoegang thuis vaak vanwege desinteresse. 

Steeds meer Nederlanders hebben internettoegang. In 2014 had nog 7 procent van de Nederlanders thuis geen toegang tot het internet, maar vorig jaar was dat nog slechts 3 procent. Ook ouderen zijn nu vaker online te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS

In 2014 had maar liefst 51 procent van de Nederlanders van 75 jaar of ouder geen internettoegang vanuit huis. Vorig jaar was dat nog maar 23 procent. In de leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar daalde dat aantal van 12 procent in 2014 naar 6 procent nu. Nederlanders tussen de 12 en 45 jaar oud hebben tegenwoordig vrijwel allemaal thuis internettoegang. 

Ook het gebruik van het internet stijgt duidelijk in populariteit. Maar liefst 88 procent van de Nederlanders was vorig jaar dagelijks online, tegenover 79 procent in 2014. Zeker mensen tussen de 12 en 55 jaar oud zijn vaak online: 95 procent van deze groep geeft aan dagelijks het internet te gebruiken. Onder de 75-plussers is dat 44 procent. 

Vooral vrouwen missen internet

De mensen die thuis niet op het internet kunnen, lijken daar ook geen behoefte aan te hebben. 66 procent van de niet-internetters zegt hier geen interesse in te hebben of het niet zinvol te vinden. 39 procent noemt een gebrek aan kennis of vaardigheden als reden, 14 procent vindt de benodigde apparatuur te duur. 

Opvallend is dat vrouwen vaker geen toegang hebben tot het internet dan mannen. Onder de 75-plussers ging het om 28 procent van de vrouwen, terwijl slechts 16 procent van de mannen van 75 jaar en ouder thuis niet op het internet kan.

Daarnaast zitten laagopgeleide 75-plussers vaker niet op het internet. Van deze groep zit 33 procent thuis niet op het internet, tegenover 3 procent van de hoogopgeleide leeftijdsgenoten. Ook in de andere leeftijdscategorieën zitten laagopgeleide Nederlanders vaker niet op het internet dan hoogopgeleide mensen. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.