Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
dieselmotor

Sjoemelsoftware gaat honderden miljoenen meer kosten

Rechter: kopers van sjoemeldiesels Volkswagen hebben recht op compensatie.

© Volkswagen
14 juli 2021

Rechter: kopers van sjoemeldiesels Volkswagen hebben recht op compensatie.

Frauderen met software wordt een nóg kostbaardere zaak. Mensen en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro's aan compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.

Wie een nieuwe Volkswagen, Audi, SEAT of Škoda kocht met zogeheten sjoemelsoftware, heeft recht op een prijsverlaging van 3.000 euro. Voor een tweedehands auto is dit 1.500 euro. Deze uitspraak van de rechter geldt voor ongeveer 150.000 auto’s die consumenten hebben gekocht bij autodealers die door de claimstichting zijn betrokken in de rechtszaak.

Auto minder waard

Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter. Tegen de uitspraak in het voordeel van de Stichting Car Claim kan nog beroep worden aangetekend.

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe dat het op grote schaal emissietesten heeft gemanipuleerd. Dat heeft de automaker gedaan met zogeheten sjoemelsoftware in de dieselwagens. Die programmatuur kon detecteren wanneer een auto op een testband stond om te worden gekeurd qua uitstoot van stikstofoxide.

Al miljoenen en miljarden gekost

De sjoemelsoftware paste dan stilletjes vermogen en verbruik aan, zodat het binnen de wettelijke milieueisen bleef. Hierdoor leken dieselauto's dus schoner qua uitstoot dan ze in werkelijkheid zijn. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd. De uitspraak van de Amsterdamse rechter nu doet hier nog een schep bovenop.

Update:

Volkswagen gaat in beroep tegen de uitspraak. De automaker heeft in een later afgegeven verklaring gesteld het niet eens te zijn met de uitspraak. Nederlandse autobezitters hebben volgens Volkswagen helemaal geen financiële schade geleden door het feit dat hun auto's meer uitstoten dan gemeld. Deze verklaring is door de Duitse onderneming gegeven namens alle betrokken autobedrijven. Naast Volkswagen hebben namelijk meer automerken zich schuldig gemaakt aan sjoemelsoftware.

De affaire, die dieselgate is gedoopt, heeft volgens de betrapte autofabrikanten ook niet geleid tot lagere handelswaardes voor dieselauto's die doorverkocht werden. Volkswagen benadrukt verder na het aan het licht komen van het schandaal proactief stappen te hebben ondernomen om schade voor Volkswagen-rijders te voorkomen.

2
Reacties
M. Commandeur 14 juli 2021 16:54

Voor het Openbaar Ministerie ligt hier een kans om de 'gedupeerden' oftewel autobezitters aan te klagen voor overtreding van de milieuwetgeving. De genoemde bedragen zijn een aardige indicatie voor de minimaal te eisen boetes ...

M. Commandeur 14 juli 2021 14:01

Een wel erg naïeve en teleurstellende uitspraak van de rechter. In werkelijkheid is niet de koper van de auto het slachtoffer, deze heeft immers een auto gekocht met betere prestaties (op de weg), maar ons gemeenschappelijke milieu, dat extra schade heeft opgelopen: nl. extra stikstof- en CO2-uitstoot!
Onbegrijpelijk en zeer onrechtvaardig dit oordeel, die weer het individuele belang boven het gemeenschappelijke belang stelt!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.