Beheer

Security
hacked

Sites MKB veel vaker aangevallen

Kleine bedrijven denken dat ze niet interessant zijn voor hackers

hacked © CC0 Pixabay,  Geralt
17 juli 2017

Kleine bedrijven denken dat ze niet interessant zijn voor hackers

Kleine en middelgrote bedrijven die denken dat ze te klein zijn om aangevallen te worden hebben het mis. Zij worden zelfs vaker aangevallen dan grote organisaties.

Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger SiteLock. De aanvallen die gericht zijn op kleinere bedrijven zijn wel minder geavanceerd dan die op grote bedrijven, maar het zijn er gemiddeld wel meer per dag. De gemiddelde website heeft 22 aanvallen per dag te verduren. Veel kleinere organisaties gaan er onterecht vanuit dat hun websites en blogs weinig in het oog lopen en dus niet interessant zijn voor aanvallers.

Volgens SiteLock, dat zich baseert op zijn database met gegevens over 6 miljoen websites van klanten, zijn ook relatief weinig bezochte websites interessant voor hackers. Zo zijn ‘kleine’ blogs interessant om de gegevens van reagerende bezoekers.

 

Bijna driekwart van de aangevallen sites is door de aanvallers voorzien van backdoors waarmee die vervolgens toegang kunnen krijgen tot gevoelige klantendata zoals e-mailadressen en creditcardgegevens. Van de gehackte websites was 21 procent geïnfecteerd met spam en werden van 6 procent resources gestolen zoals bandbreedte, die gebruikt wordt voor geautomatiseerde aanvallen.

Daarnaast blijken de websites van kleine organisaties door de slechte beveiliging makkelijke doelwitten voor infectie met shell-programma’s; 39 procent van de gehackte sites is hiermee besmet. Met zulke programma’s kan een kwaadwillende de controle krijgen over bestanden op de site.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.