Beheer

Privacy
Siri

Siri hoort meer dan je lief is

Spraakassistent schakelt veel vaker in dan alleen met de activatiezin 'Hey Siri', bijvoorbeeld op het geluid van een rits.

29 juli 2019

Spraakassistent schakelt veel vaker in dan alleen met de activatiezin 'Hey Siri', bijvoorbeeld op het geluid van een rits.

Sexuele activiteiten, gesprekken bij de dokter, details over zakelijke overeenkomsten en ook schijnbaar criminele deals komen allemaal langs bij door Apple tijdelijk ingehuurde medewerkers die de kwaliteit van de spraakassistent moeten verbeteren.

Dat medewerkers van de grote techbedrijven een klein deel van de conversaties met spraakassistenten beluisteren voor kwaliteitsdoeleinden is wel bekend van eerdere onthullingen van medewerkers van Googles spraakassistent en van Amazons Alexa. Dat Apple - die prat gaat op zijn hoge privacydoelstellingen - nu in het nieuws komt met een privacyschandaal rond spraakassistent Siri is des te opmerkelijker omdat Apple eerder met klem heeft aangegeven dat de iPhone niet ongevraagd meeluistert.

Niet in gebruiksvoorwaarden

De Britse krant The Guardian sprak ingehuurde medewerkers die de gesprekken beluisteren om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Dat Apple dit doet staat overigens nergens in de gebruiksvoorwaarden van de dienstverlening. Volgens Apple vinden deze activiteiten plaats in streng beveiligde ruimtes en tekenen de medewerkers voor geheimhouding. Ook zijn de gesprekken niet gekoppeld aan Apple ID.

Een van de medewerkers treedt via de krant toch naar buiten als anonieme klokkenluider om zijn zorgen te uiten over het grote aantal keren dat de fragmenten gesprekken bevatten die duidelijk niet bewust door eigenaar van het Apple-apparaat zijn geïnitieerd.

Het geluid van een rits

Het blijkt dat Siri niet alleen geactiveerd wordt door de startzin 'Hey Siri', maar bijvoorbeeld ook door woorden die daar veel op lijken en in sommige gevallen zelfs door het geluid van een rits, meldt The Guardian. Ook activeert Siri wanneer de Apple Watch snel omhoog bewogen wordt en Siri spraak detecteert. Het gaat vaakst fout bij Siri op de Apple Watch, die mensen vaker nog dan de iPhone, dicht op het lichaam hebben. Ook pikt Siri op de slimme speaker HomePod vaker onbedoeld gesprekken op dan op andere Apple-apparatuur.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.