Beheer

Security
Olympische Spelen PyeongChang

Servers Olympische Spelen gehackt

Verschillende servers vielen uit tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen

Openingsceremonie Olympische Spelen PyeongChang © CC BY-SA 2.0 - Flickr Republic of Korea
12 februari 2018

Verschillende servers vielen uit tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen

Het organiserend comité van de Olympische Spelen heeft vrijdag een aantal servers uitgezet nadat deze waren gehackt door een onbekende aanvaller.

Met de actie werd voorkomen dat een de indringer meer schade aan kon richten, meldt ZDNet op basis van het Zuid-Koreaanse Yonhap News. De uitval zorgde er voor dat een deel van de IPTV's in het perscentrum uitvielen en ook de website. De servers zijn zaterdagochtend weer opgestart.

Rond de Olympisch Spelen zijn meer pogingen gedaan om digitaal in te breken, zegt Ryan Sherstobitoff analist van McAfee Advanced Threat Research tegen ZDNet. Zo was er een grote campagne in december waarbij kwaadwillenden met phishing en malware hebben getracht een aantal cruciale computers onder controle te krijgen. Bij die actie werd malware ontdekt die nog niet eerder door McAfee Labs was gedetecteerd. Vermoedelijk gaat het om kwaadaardige software die door de aanvaller zelf werd ontwikkeld.

Doel van de aanval nog niet duidelijk

Volgens Sherstobitoff zijn er voortdurend aanvallen op de systemen van de organisatie in PyeongChang en die worden doorgaans afgeslagen. De inbraak vrijdag had meer impact, hoewel details van de hack ontbreken. Sherstobitoff zegt dat onderzoek wordt gedaan of de aanval alleen gericht was op disruptie was of dat er andere doelen werden nagestreefd. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.