Development

Software-ontwikkeling
datacenter

Serverless computing voor velen nog magie

Serverless computing lijkt voor veel ontwikkelaars een heilige graal, mooi maar nog onbereikbaar.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com,  Leonardo Rizzi
9 juli 2018

Serverless computing lijkt voor veel ontwikkelaars een heilige graal, mooi maar nog onbereikbaar.

Meer dan de helft van de ondervraagden in een onderzoek van Digital Ocean geeft toe het concept van serverless computing nog niet helemaal te doorgronden. Het gebrek aan tooling speelt daarbij een belangrijke rol.

Serverless computing staat wel in het centrum van de aandacht. 81 procent van de ondervraagden geeft aan volgend jaar meer tijd te zullen besteden aan het verder uitzoeken of het concept voor hen iets is, blijkt uit het onderzoek. Digital Ocean polste er 4800 IT-professionals voor. Het aantal toepassingen van serverless computing is dan ook nog gering. Twee derde van de ondervraagden geeft aan geen serverless applicaties te hebben gedraaid het afgelopen jaar.

Alle grote cloudproviders hebben de mogelijkheden om serverless applicaties te gebruiken. Een van de redenen dat er toch nog maar wordt weinig gespeeld met het creëren van serverless applicaties, is het ontbreken van handig softwaregereedschap, blijkt uit het onderzoek.

De container voorbij

Serverless computing brengt het concept van containers nog een stap verder. Ontwikkelaars hoeven helemaal niet meer bezig te houden met de specificaties van de hardware. Ze beschrijven slechts een functie die zij nodig hebben - dat hoeft niet meer dan een enkele regel code te zijn - en de cloudaanbieder zorgt - geautomatiseerd - dat de onderliggende hardware de functie levert. Ontwikkelaars kunnen zich dus louter op functionaliteit van de software richten.

Volgens Techcrunch biedt serverless computing veel mogelijkheden voor startups en voor het ontstaan van een heel nieuw ecosysteem aan partijen die helpen het nieuwe platform te ontginnen. Het gaat niet alleen om de softwaregereedschappen, maar ook om beveiliging, API's libraries en monitoringtiools. De ontwikkelaars moeten immers wel kunnen checken of de gevraagde diensten wel worden geleverd door de onderliggende infrastructuur.

1
Reacties
Ronald 09 juli 2018 23:11

Die naam is wel slecht gekozen. Server independent, soit. Maar bij serverless stel ik mij toch iets anders voor.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.