Overslaan en naar de inhoud gaan

Serious game voor brandwonden op spoedeisende hulp

De Maasstad Academie, twee Rotterdamse ziekenhuizen en VirtualMedSchool hebben een simulatiegame ontwikkeld voor medewerkers op de SEH (Spoedeisende Hulp). De game stelt hen in staat om brandwondenpatiënten beter op te vangen.
Ambulance
© Shutterstock
Shutterstock

Het gaat om het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis en het Erasmus MC. VirtualMedSchool is een spin-off van het Erasmus MC die op basis van de licentie van het abcdeSIM-platform serious games ontwikkelt voor medische professionals. Met de serious game kunnen SEH-medewerkers binnen een kwartier een patiënt met brandwonden onderzoeken, een ziektebeeld vaststellen en intussen leren om de stappen van de eerste opvangprocedure foutloos uit te voeren. Dit moet de overdracht van brandwondenpatiënten van een ziekenhuis naar een gespecialiseerd brandwondencentrum verbeteren.

Betere leerresultaten

De online game bevat een e-learning module. Naast de diagnose stellen en het stabiliseren van de patiënt, ziet de speler hoe de patiënt verandert als gevolg van bepaalde handelingen. Ook krijgt hij of zij uitgebreide feedback na afloop. “De resultaten van onze serious games zijn zeer positief. Niet alleen is dit de nieuwe manier van leren, het geeft ook betere leerresultaten en is efficiënter. Daardoor is er meer tijd voor verdieping en wordt de zorg die professionals kunnen verlenen nog beter”, zegt Stephanie Klein Nagelvoort Schuit, hoofd SEH Erasmus MC en mede-initiatiefnemer in Zorgvisie.

Eerste uren zijn cruciaal

Een kleine brandwond is vaak goed te behandelen op een Spoedeisende Hulp of bij de huisarts. Bij een grote brandwond is vaak sprake van veranderingen in orgaansystemen in het lichaam. Door de verbrandingsprocessen kunnen giftige stoffen in het lichaam komen die de patiënt ernstig ziek kunnen maken. De eerste uren en dagen zijn daarom cruciaal bij de opvang van patiënten met ernstige brandwonden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in