Development

Infrastructuur
Boeing Lion Air

Sensorfout en crash dreigen Boeing miljardenstrop op te leveren

Lion Air dreigt na fatale crash miljardenorder bij Boeing af te zeggen.

© Boeing
6 december 2018

Lion Air dreigt na fatale crash miljardenorder bij Boeing af te zeggen.

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air dreigt een order bij Boeing af te zeggen na een vliegtuigcrash eind oktober. Oprichter Rusdi Kirana geeft aan zich bedrogen te voelen door de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Die legde in een rapport de schuld van het ongeluk, waarbij 189 mensen omkwamen, bij de luchtvaartmaatschappij.

Lion Air is een van de grootste afnemers van de 737 Max. De luchtvaartmaatschappij heeft nog een order ter waarde van 22 miljard dollar uitstaan voor het moderne vliegtuig.

Neus omlaag door sensorfout

In een voorlopig rapport stelden de Indonesische luchtvaartautoriteiten dat Lion Air zijn veiligheidscultuur moet verbeteren. Boeing reageerde met een lange verklaring waarin het de details van de rampvlucht en de onderhoudsproblemen van het toestel opsomde, maar zweeg over een vernieuwd systeem om het afslaan van motoren te voorkomen. Dat werd door een foutieve sensor geactiveerd.

Deze sensorfout deed het computersysteem van de 737 Max denken dat het toestel te scherp aan het stijgen was. In reactie ging het on-board systeem het vliegtuig omlaag sturen. De piloten wisten deze onterechte duikvlucht meer dan 24 keer handmatig te corrigeren, maar elf minuten na het opstijgen verloren zij definitief de controle over de Boeing 737 Max.

'Niet luchtwaardig'

Daarna is het toestel in zee gestort waarbij alle 189 inzittenden om het leven zijn gekomen. Bij de vlucht op de dag ervoor waren er gelijksoortige problemen aan het toestel geconstateerd, zo stellen de onderzoekers van de Indonesische luchtvaartautoriteiten. Deze constatering heeft al geleid tot de voorlopige conclusie dat het toestel eigenlijk "niet luchtwaardig" was.

1
Reacties
Bop 07 december 2018 14:51

Gemengd verhaal.
1. Slechte communicatie van Boeing over de gewijzigde besturing.
2. Slechte opleiding en onderhoud Lion Air.
3. Eenzijdige communicatie van Boeing over de oorzaken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.