Loopbaan

Carriere
vacatures

‘Security-vacatures nauwelijks aangeklikt’

Gat tussen vraag en aanbod naar banen in de cybersecurity afgelopen twee jaar stuk groter geworden.

7 februari 2017

Gat tussen vraag en aanbod naar banen in de cybersecurity afgelopen twee jaar stuk groter geworden.

Vacatures voor cybersecurity engineers, -consultants en directors zijn moeilijk  te vervullen, net zoals vacatures die betrekking hebben op ICT-netwerken.

Dat blijkt uit recente data van vacaturesite Indeed. “In 2016 waren er toenemende reële cyberdreigingen, maar dat uit zich niet in het aantal vacatures voor cybersecurityprofessionals”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed. De afgelopen twee jaar is het aantal cybersecurity-vacatures op Indeed zelfs met 28,7 procent afgenomen.

Volgens Poos is er onder IT-professionals overigens wel vraag naar deze banen. “Het aantal werkzoekenden voor deze functies steeg in dezelfde periode met 51,4 procent. ” Ondanks dat de vraag naar een baan in de cybersecurity steeg, werden vacatures van een aantal IT-beveiligingsfuncties amper aangeklikt, meldt Indeed.

Vacatures voor hackers wel in trek

Vooral cybersecurity engineers, -consultants en directors blijken moeilijk te vinden. Een vacature voor engineer werd maar in 18,9 procent van de gevallen aangeklikt, die van consultant in 28,6 procent en die van director in 42,7 procent. Vacatures voor hackers zijn met een clickrate van 95,5 procent daarentegen wel populair.

ICT-netwerkbanen niet in trek

Verder blijkt uit de data van Indeed dat er onder ICT’ers gebrek is aan interesse voor banen op het gebied van ICT-netwerken, zoals de aanleg en het onderhoud ervan. Terwijl bedrijven wel op zoek zijn naar zulke profielen. In 2016 nam de vraag voor deze gespecialiseerde ICT-functies toe met 33,9 procent en banen op applicatievlak stegen met 13,6 procent. Ook naar chief information security officers (184,5 procent), administrators (133,8 procent) en hackers (45,6 procent) viel er een stijging te noteren, terwijl er een daling was in de vraag naar cyber security directors (4,6 procent) en auditors (44,9 procent). Er was ook sprake van een afname van de vraag naar banen op identiteits- en risicovlak (respectievelijk 19,4 procent en 50,9 procent).

Te hogen eisen gesteld

Hoewel de digitale veiligheid in Nederland steeds vaker in gevaar lijkt te zijn, is het dus opvallend dat de vraag naar bepaalde cybersecurityfuncties niet toeneemt. Poos: “Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Het kan zijn dat er te hoge eisen worden gesteld aan cybersecurityprofessionals. Met name in de IT zijn niet-standaard-cv’s van belang. De focus ligt dan minder op de formele kwalificaties, zoals een diploma in bijvoorbeeld programmeren, maar meer op daadwerkelijke praktijkervaring.” Volgens Poos moeten functieomschrijvingen deze eisen zo concreet en zo duidelijk mogelijk weerspiegelen.

Weinig opleidingen

Daarnaast zijn er weinig opleidingen in Nederland, die speciaal zijn ingericht om cybersecurityspecialisten op te leiden. Dit kan ertoe leiden dat er weinig geschikte kandidaten voor de functies beschikbaar zijn. Ook hier zal dan ook meer in geïnvesteerd moeten worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.