Innovatie & Strategie

Security
ING

Security-uitgaven Nederlandse bedrijven stijgen door tot 11 miljard in 2025

Grote IT-dienstverleners moeten in 'security-gat' springen.

ING-kantoor in Amstelveen © CC BY-SA 2.0 ING Nederland
22 februari 2022

Grote IT-dienstverleners moeten in 'security-gat' springen.

In 2025 wordt er naar schatting zo’n 11 miljard uitgegeven aan security. Dat berekent ING in de sectorupdate van februari. Security-specialisten kunnen de vraag naar beveiliging niet alleen aan. IT-dienstverleners moeten volgens de bank in de behoefte gaan voorzien.

ING schrijft dat de dreiging van cyberaanvallen wordt steeds groter wordt. Grote bedrijven komen vaak in het nieuws met incidenten, maar kleine bedrijven zijn ook een doelwit. De schade wordt door ING geschat op jaarlijks 8 tot 12 miljard euro. De grootste kostenpost is verlies aan ‘business’. Daarmee worden omzet, klanten en kosten voor reputatieherstel bedoeld.

Bedrijven hebben volgens ING meer beveiliging nodig, met name in het monitoren van risico’s. Dit heeft te maken met de toenemende digitalisering van organisaties die ervoor zorgt dat een steeds groter deel van de economie getroffen wordt door hack-aanvallen. De kosten voor de expertise zijn momenteel te hoog voor bedrijven om dit zelf te regelen. Hier kunnen IT-dienstverleners een grote rol gaan spelen.

“Vanuit hun bestaande diensten zoals het beheer van de IT-infrastructuur of van applicaties ligt uitbreiding naar beveiliging voor IT-dienstverleners voor de hand. Om die rol waar te maken moeten zij wel op een aantal zaken inzetten. In de eerste plaats is kennisuitbreiding nodig. Zeker gezien de veranderende vraag in de richting van managen en monitoren van de beveiliging van het uitdijende IT-landschap’”, zo schrijft ING.

Grote IT-bedrijven

IT-dienstverleners die de meeste kansen hebben op succesvolle security-dienstverlening, zijn volgens ING de IT-bedrijven met schaal, ervaring en klantenkennis. Grotere bedrijven kunnen genoeg gespecialiseerd personeel in huis hebben. Ervaring met security geeft een voorsprong, net als grote kennis over klanten.

De komende jaren nemen de uitgaven aan security verder toe. In 2025 geven bedrijven en andere organisaties in Nederland naar schatting van ING Research 8 tot 11 miljard uit. Dit bedrag was in 2020 nog 5 tot 7 miljard euro. De uitgavengroei wordt door de bank gezien als een reactie op de verdergaande professionalisering en automatisering van cybercriminelen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.