Innovatie & Strategie

Analytics
voetballerdetectie FIFA

Scheidsrechters krijgen AI-hulp bij FIFA World Cup 2022

Voetballers worden gevolgd en geanalyseerd voor buitenspelbeslissingen.

© FIFA
6 juli 2022

Voetballers worden gevolgd en geanalyseerd voor buitenspelbeslissingen.

Voetbalbond FIFA zet voor het wereldkampioenschap later dit jaar in Quatar visuele tracking, bewegingsanalyse en AI in om scheidsrechters bij te staan. De World Cup 2022 geeft zowel scheidsrechters in het veld als scheidsrechters die via video meekijken dan meldingen waarmee ze sneller en accurater beslissingen over buitenspelsituaties kunnen nemen. Bovendien moet de onderbouwing voor die oordelen dan ook beter reproduceerbaar zijn, stelt FIFA.

Stadions voor de World Cup van dit jaar worden voorzien van twaalf AI-aangestuurde camera's die de spelers zullen volgen. Het totale spel wordt gemonitord met die camera's in combinatie met een sensor in de gebruikte bal. Die Al Rihla-bal wordt voorzien van een bewegingssensor (inertial measurement unit, IMU) die 500 keer per seconde zijn locatie op het speelveld doorgeeft. De AI-camera's houden hun blik niet op de bal, maar op de spelers. Zij worden met machine learning gemonitord op 29 punten op hun lichaam.

Mens blijft de baas

Speciale software combineert die datastromen om automatisch alarmmeldingen te geven aan scheidsrechters wanneer spelers buitenspelovertredingen begaan. Deze notificaties gaan niet meteen naar de scheidsrechters in het veld, maar eerst naar de scheidsrechters die via video de wedstrijd monitoren. Zij beoordelen de melding en valideren die indien het AI-systeem een correcte inschatting heeft gemaakt. Pas dan worden scheidsrechters op het gras geïnformeerd over welke beslissing zij dienen te nemen. Toeschouwers kunnen een 3D-weergave te zien krijgen, zodat de onderbouwing letterlijk zichtbaar kan zijn.

Voorzitter Pierluigi Collina van de FIFA-commissie voor scheidsrechters benadrukt dat het nieuwe systeem níet de beslissingen neemt. Mensen en niet robots zijn de baas over het spel, zo stelt hij. De AI-aangedreven spelmonitoring helpt wel: het heeft volgens Collina een erg positieve impact op voetbal. "We kunnen zien dat het aantal grote vergissingen al drastisch is verminderd", zegt hij in het persbericht van FIFA. De bekende voormalige scheidsrechter verwacht verdere vooruitgang door het nieuwe systeem dat op de World Cup in november en december wordt gebruikt.

Potentie van tech

De voetbalbond spreekt daarin van semi-automatische buitenspeltechnologie, die zij Video Assistant Referee (VAR) noemt. Er bestaat ook een light-uitvoering van, waar dan minder camera's voor nodig zijn. Deze technologie is al succesvol getest bij eerdere FIFA-toernooien. Dat is gedaan op de 2018 World Cup die toen plaatsvond in Rusland. FIFA-president Gianni Infantino heeft in zijn visieverklaring voor 2020-2023 verklaard dat de voetbalbond de volledige potentie van technologie voor voetbal wil benutten. Daarvoor is VAR de afgelopen jaren verder verbeterd.

FIFA toont de werking van de VAR-technologie in een YouTube-video, die het (met uitzondering van zijn eigen site) niet elders laat embedden.

2
Reacties
Frank van Zanten 17 juli 2022 11:25

Graag wat nuance in de beschrijving. "De AI-camera's houden hun blik niet op de bal, maar op de spelers. Zij worden met machine learning gemonitord op 29 punten op hun lichaam."

Hier worden wat begrippen door elkaar gehaald. Er worden gewone HD camera's gebruikt waarvan de beelden door een algoritme gaan om de exacte positie van de speler te bepalen op basis van 29 punten die relevant zijn voor een buitenspel positie. Het algoritme in het AI-systeem is getraind via machine learning. De combinatie van enerzijds de positie en beweging van de speler en de positie en beweging van de bal bepaalt of en speler buitenspel staat. Je zou ook de bal met een camera kunnen volgen maar met een sensor is veel eenvoudiger aangezien de bal rond is en de sensor exact in het midden zit.

Verder is het nogal onzinnig om op 1 cm een speler buitenspel te laten staan. Die heeft daar geen enkel voordeel bij.

Pietertje 07 juli 2022 12:11

Jammer, de sterke verhalen zijn verleden tijd. Dus niet meer discussieren over de hand van God die Maradonna aan de overwinning hielp. "De var zei dat hij 0,524cm buitenspel stond".

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.