Management

Cloud

'Schaduw-IT' neemt dit jaar met 20 procent toe

26 maart 2015
60 procent van de CIO’s ervaart dat er steeds meer IT buiten de IT-afdeling in gebruik wordt genomen. Volgens een rondvraag door Atos' cloud-dochter Canopy nemen de bestedingen aan dergelijke 'schaduw-IT' dit jaar toe met zo'n 20 procent.

Meer dan de helft van de ondervraagde IT-beslisser gaat er van uit dat tussen 5 en 15 procent van het budget wordt besteed aan schaduw-IT. In de Nederlandse bedrijven die door Canopy werden bevraagd,  zou er vorig jaar gemiddeld 13 miljoen euro aan zijn uitgegeven. De grootste gebruikers van schaduw-IT zijn volgens CIO’s bedrijven uit de Verenigde Staten. Daar is in 2014 ruim 26 miljoen per bedrijf uitgegeven aan schaduw-IT. Dat is ruim het dubbele van de uitgaven van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk (11 miljoen euro) of Frankrijk (10 miljoen euro). Duitse bedrijven geven ruim vier keer minder uit aan schaduw-IT dan Amerikaanse ondernemingen.

Cloud krijgt de schuld

Voor IT-managers resulteert schaduw-IT in verlies aan sturing op punten als interoperabiliteit, continuïteit, beschikbaarheid en vooral ook beveiliging. De populariteit en flexibiliteit van cloud-toepassingen blijkt een van de belangrijkste drivers achter de snelle groei van schaduw-IT. In de cloud kunnen gebruikers vaak met enkele muisklikken allerhande IT- en informatiediensten via het web afnemen.

Een van de belangrijkste functies die gebruikers in de cloud zoeken, blijkt back-up te zijn. Zo heeft 44 procent in 2014 hierin geïnvesteerd. Ook file sharing (36 procent) en data (33 procent) blijken belangrijke redenen om in zee te gaan met clouddiensten waarmee de eigen IT-staf geen bemoeienis heeft. Aan klantcontact gerelateerde IT-functies, zoals mobility, social tools (28 procent) en statistieken (27 procent) waren in 2014 minder vaak aanleiding tot investeringen in schaduw-IT.

Slechts 17 procent van de CIO’s stelt dat het leveren van functionaliteiten voor een betere en snellere digitale ervaring ten opzichte van de concurrentie een reden is om de IT-afdeling te omzeilen.
Toch benadrukt Canopy, dat zelf in clouddiensten actief is, dat schaduw-IT een belangrijke bijdrage leveren aan innovatie en aan de basis staan van oplossingen die in een later stadium wel worden goedgekeurd.

Betere verslaglegging nodig

CEO  Philippe Llorens, van Canopy, noemt het verrassend dat schaduw IT-uitgaven worden besteed aan backoffice-functies: "Dit toont aan dat op de meeste IT-afdelingen nog steeds een betere verslaglegging nodig is. Aangezien bedrijven digitalisering omarmen, is het cruciaal dat de IT-afdeling niet alleen de IT-infrastructuur en -diensten levert voor het ondersteunen van digitale transformaties. Zij moet ook het governance-model leveren voor een maximale kostenefficiëntie, een goed risicobeheer en het leveren van veilige IT-diensten.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.