Overslaan en naar de inhoud gaan

'Schaduw-IT' neemt dit jaar met 20 procent toe

Meer dan de helft van de ondervraagde IT-beslisser gaat er van uit dat tussen 5 en 15 procent van het budget wordt besteed aan schaduw-IT. In de Nederlandse bedrijven die door Canopy werden bevraagd, zou er vorig jaar gemiddeld 13 miljoen euro aan zijn uitgegeven. De grootste gebruikers van schaduw-IT zijn volgens CIO’s bedrijven uit de Verenigde Staten. Daar is in 2014 ruim 26 miljoen per bedrijf uitgegeven aan schaduw-IT.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dat is ruim het dubbele van de uitgaven van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk (11 miljoen euro) of Frankrijk (10 miljoen euro). Duitse bedrijven geven ruim vier keer minder uit aan schaduw-IT dan Amerikaanse ondernemingen.

Cloud krijgt de schuld

Voor IT-managers resulteert schaduw-IT in verlies aan sturing op punten als interoperabiliteit, continuïteit, beschikbaarheid en vooral ook beveiliging. De populariteit en flexibiliteit van cloud-toepassingen blijkt een van de belangrijkste drivers achter de snelle groei van schaduw-IT. In de cloud kunnen gebruikers vaak met enkele muisklikken allerhande IT- en informatiediensten via het web afnemen.

Een van de belangrijkste functies die gebruikers in de cloud zoeken, blijkt back-up te zijn. Zo heeft 44 procent in 2014 hierin geïnvesteerd. Ook file sharing (36 procent) en data (33 procent) blijken belangrijke redenen om in zee te gaan met clouddiensten waarmee de eigen IT-staf geen bemoeienis heeft. Aan klantcontact gerelateerde IT-functies, zoals mobility, social tools (28 procent) en statistieken (27 procent) waren in 2014 minder vaak aanleiding tot investeringen in schaduw-IT.

Slechts 17 procent van de CIO’s stelt dat het leveren van functionaliteiten voor een betere en snellere digitale ervaring ten opzichte van de concurrentie een reden is om de IT-afdeling te omzeilen.
Toch benadrukt Canopy, dat zelf in clouddiensten actief is, dat schaduw-IT een belangrijke bijdrage leveren aan innovatie en aan de basis staan van oplossingen die in een later stadium wel worden goedgekeurd.

Betere verslaglegging nodig

CEO Philippe Llorens, van Canopy, noemt het verrassend dat schaduw IT-uitgaven worden besteed aan backoffice-functies: "Dit toont aan dat op de meeste IT-afdelingen nog steeds een betere verslaglegging nodig is. Aangezien bedrijven digitalisering omarmen, is het cruciaal dat de IT-afdeling niet alleen de IT-infrastructuur en -diensten levert voor het ondersteunen van digitale transformaties. Zij moet ook het governance-model leveren voor een maximale kostenefficiëntie, een goed risicobeheer en het leveren van veilige IT-diensten.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in