Beheer

Privacy
covid-19 test

Schadeclaim dreigt om diefstal bij GGD van data geteste mensen

Nieuwe stichting ICAM eist minstens 500 euro per mogelijk slachtoffer

6 december 2021

Nieuwe stichting ICAM eist minstens 500 euro per mogelijk slachtoffer

Een nieuwe stichting werkt aan een collectieve schadeclaim tegen het ministerie van Volksgezondheid. Reden is de grote dataroof die eerder dit jaar bij de GGD aan het licht kwam. Medewerkers haalden privégegevens van mensen die zich op het coronavirus lieten testen uit de systemen en verkochten die online op de zwarte markt.

De initiatiefnemer van de schadeclaim, stichting ICAM, opent maandag de website datalek-ggd.nl. Daar kunnen mensen zich aansluiten bij de claim. De stichting wil 1500 euro schadevergoeding voor mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn gestolen, en 500 euro voor mensen van wie de gegevens in de GGD-systemen stonden "en dus gestolen konden worden".

'Verkeerd ingericht'

Een van de mensen achter de stichting is oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug, die zich al jaren bezighoudt met cyberveiligheid. Ze zegt dat de computersystemen van de GGD'en verkeerd zijn ingericht. "Veel te veel mensen hadden toegang tot de gegevens. Mensen konden zonder controle grote bestanden met persoonsgegevens downloaden. Medewerkers waren niet goed geïnstrueerd, niet goed gescreend en wat ze deden werd niet goed bijgehouden. Dan ben je geen slachtoffer, maar had je zelf beter op je winkel moeten letten."

Cybercriminelen handelen op ondergrondse fora volop in persoonlijke informatie. Ze kunnen zich voordoen als een bedrijf of instantie en mensen oplichten, met phishingmails bijvoorbeeld. Oosenbrug: "De overheid is de grootste verzamelaar van gegevens. Mensen hebben in alle vertrouwen contact gezocht en data afgestaan. Dat vertrouwen moet hersteld worden."

Nog niet op orde

Oosenbrug benadrukt dat ze er begrip voor heeft dat de GGD het druk had met het bestrijden van de corona-uitbraak. "We zitten in een pandemie. Die overkomt je, en het is uitlegbaar dat de systemen niet gebouwd zijn om zo veel gegevens van zo veel mensen te verzamelen. Dat kan gebeuren. Maar we zijn bijna twee jaar verder en het is nog steeds niet op orde. Dat vind ik schadelijk."

Stichting ICAM wil eerst in gesprek met het ministerie. Als dat niets oplevert "dan verwachten we in februari de dagvaarding uit te kunnen sturen".

Mensen die zich aansluiten, hoeven daar niet voor te betalen. De kosten worden voorgeschoten door een anonieme financier. Die krijgt 20 procent van de vergoeding die deelnemers krijgen als ze de zaak winnen, tot maximaal vijf keer het voorgeschoten bedrag. De hoogte van dat bedrag is niet bekendgemaakt.

Het ministerie van Volksgezondheid was niet bereikbaar voor een reactie.

3
Reacties
Bop 28 december 2021 23:07

'Blame & Claim'
Aasgieren ruiken wat te halen.
'Sympathiek', zeg maar.

Martin Heller 06 december 2021 17:26

Eens met Erwin,
Uiteindelijk betalen we zelf de claim en zoals hij zegt blijft er nogal wat aan de een of andere strijkstok hangen.

Erwin1 06 december 2021 13:43

Heel erg jammer dit initiatief. Stel dat er dus daadwerkelijk 1000 euro gemiddeld per aangemeld 'slachtoffer' wordt toegekend, en er zijn 2 miljoen aanmeldingen, dan kost dit de overheid dus nogmaals 2 miljard. De klagers krijgen daar hooguit 800 euro van, wat leuk meegenomen is, maar de financiers en de stichting strijkt dan 400 miljoen euro op. Volgens mij gaat het hier niet om genoegdoening na schade, maar alleen maar om veel geld op te strijken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.