Beheer

Infrastructuur

Scepsis over ARM-processors voor servers

31 augustus 2012
Applied Micro onthulde deze week zijn toekomstige ARM-processor voor servers. De fabrikant zelf heeft hoge verwachtingen, maar een oud-Intel-topman gelooft er niet in.

Applied Micro presenteerde zijn nieuwe ‘system on chip’ (SoC), die X-Gene is gedoopt, woensdag op het symposium Hot Chips 24 aan de Stanford Universiteit in Silicon Valley. De eerste proefexemplaren moeten nog dit jaar van de band rollen, meldt Computerworld.

Er komen versies van X-Gene met 8 en 16 cores, die samen met netwerk- en I/O-schakelingen op één plakje silicium worden aangebracht. De SoC op zijn beurt past in een servermodule met maximaal 256 GB DDR-werkgeheugen. Paramesh Gopi, de CEO van Applied Micro, kondigde aan dat X-Gene op termijn beschikbaar komt voor servers met 128, 256 en 512 processorkernen.

Applied Micro belooft sterke verlaging exploitatielasten

Processors op basis van ontwerpen van het Britse bedrijf ARM staan bekend als zeer energiezuinig in mobiele apparatuur. Applied Micro denkt dat hetzelfde ook opgaat voor het datacentrum. Voor bepaalde taken – zoals verwerking van enorme hoeveelheden gegevens (‘big data’) en grootschalige cloudapplicaties – zouden de exploitatiekosten daardoor sterk dalen. De fabrikant wil nog niet kwijt hoeveel energie zijn SoC gebruikt en wat de kloksnelheid is. Die informatie volgt later.

Pat Gelsinger, ex-Intel, zet weinig in ARM voor servers

Pat Gelsinger, operationeel directeur en president van EMC, ziet weinig in ARM-processors voor servers. “Volgens mij klopt de rekensom niet”, zei hij tegen Computerworld. Een moderne x86-processor neemt al genoegen met 2 of 3 watt per core. De energiebehoefte van de CPU nog verder reduceren heeft geen zin, aldus Gelsinger, als je ziet hoeveel energie de andere onderdelen van een server – geheugen, I/O – opslokken.

Daar komt bij dat het beheren en virtualiseren van een datacentrum met een mix van x86- en ARM-hardware overhead toevoegt die de besparing weer deels teniet doet. Bij cloud computing zijn de kosten van heterogeniteit volgens de EMC-topman zeer hoog.

Gelsinger verwacht dan ook dat x86-processors als de Intel Xeon dominant blijven in het datacentrum. Voorspellingen van analisten dat binnen enkele jaren 25 procent van alle nieuwe servers ARM-processors bevatten, willen er bij hem dan ook niet in.

Virtualisatiesoftware VMware ondersteunt ARM niet

Maar Gelsinger kan niet echt onpartijdig worden genoemd. Hij is voormalig hoofd technologie en vicepresident van de Digital Enterprise Group van Intel. Morgen (1 september) treedt hij aan als hoogste baas van EMC-dochter VMware. De virtualisatiesoftware van VMware is alleen geschikt voor x86-processors en niet voor ARM-chips. Dat neemt niet weg dat Gelsinger bereid is ARM-versies van de VMware-producten te ontwikkelen als ARM zich voor servers heeft bewezen.

Analist Brookwood ziet wel toekomst voor ARM in datacentrum

Nathan Brookwood, een bekende analist in de chipsector, gelooft wel in de toekomst van ARM voor servers. Volgens Brookwood kunnen fabrikanten met de ARM-architectuur innovatievere ontwerpen maken dan met x86-processors, omdat Intel en AMD als enige toegang hebben tot alle fijne kneepjes van hun CPU’s.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.