Overslaan en naar de inhoud gaan

Samsung sukkelt op smartphonemarkt

Techreus Samsung Electronics waarschuwt dat de winsten van het concern op de wereldwijde smartphonemarkt zullen afnemen. Dat komt onder meer door hogere marketingkosten en lagere verkopen van de meest recente modellen, die hun verkooppiek inmiddels achter de rug hebben.
Samsung smartphone
© Samsung
Samsung

In het derde kwartaal profiteerde het Zuid-Koreaanse bedrijf echter nog van de sterke verkoop van de Galaxy Note 10. De mobiele tak zag de operationele winst met 32 procent aandikken tot 2,9 biljoen won, omgerekend ruim 2,2 miljard euro. Dat is het beste resultaat voor de divisie sinds het eerste kwartaal van 2018. Er werden 78,2 miljoen smartphones verscheept, 8 procent meer dan een jaar eerder.

Wel scoren op chipsmarkt

In tegenstelling tot de voorzichtigheid rondom de mobiele markt, is Samsung positief gestemd over de chipsector. De onderneming verwacht dat de verkoop daar komend jaar zullen aantrekken, onder meer door de uitrol van 5G. Voor die nieuwe telecomtechniek hebben apparaten nieuwe modemchips nodig én kan er een nieuwe verkoopgolf van apparaten komen met daarin weer ARM-processors, geheugenchips en andere elektronica die Samsung produceert voor derden.

's Werelds grootste producent van geheugenchips zag bij het onderdeel het operationeel resultaat het afgelopen kwartaal nog met 56 procent dalen tot 7,8 biljoen won. Samsung benadrukte wel dat prognoses voor komend jaar sterk afhankelijk zijn van wereldwijde economische ontwikkelingen en wees daarbij specifiek naar het aanhoudende Chinees-Amerikaanse handelsconflict.

Het bedrijf als geheel zette in de verslagperiode overigens een nettowinst in de boeken van 5,5 biljoen won. Dat is meer dan kenners hadden voorzien. De omzet daalde met ruim 5 procent tot 62 biljoen won.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in