Beheer

Security
vouwbare Samsung-smartphone

Samsung straft sleutelaars Galaxy Z Fold 3 af en zet camera uit

De camera wordt niet permanent uitgeschakeld.

© Samsung
25 augustus 2021

De camera wordt niet permanent uitgeschakeld.

Samsung straft sleutelaars van de vouwbare telefoons van de Galaxy Z  3 series af door de camera uit te schakelen, zo blijkt uit een rapport van XDA Developers. Waarom Samsung dit doet is niet duidelijk. Volgens Ars Technica zou het bedrijf sleutelaars moeten aanmoedigen in plaats van afstraffen, want het leidt juist tot verbeteringen voor hun product. 

De vouwbare telefoons, de Samsung Galaxy Z Fold 3 en de Samsung Galaxy Z Flip 3, triggert enthousiastelingen en geavanceerde gebruikers om eens een kijkje te nemen in de techniek. Door het ontgrendelen van de bootloader en het apparaat te rooten ontdekken zij wellicht de ware potentie van de vele mogelijkheden die het apparaat te bieden heeft. Maar Samsung ziet dit niet zitten en werpt allerlei obstakels op om hen te ontmoedigen. Zo geldt voor alle apparaten van Samsung dat onder andere de fabrieksgarantie vervalt en Samsung Pay permanent niet meer toegankelijk is voor diegene die het probeert. 

Maar bij de Galaxy Fold 3 wordt ook de camera uitgeschakeld, wat nog weer een stap verder is, vindt Ars Technica. Zij verwachten dat veel mensen dit niet zullen accepteren. Wanneer de gebruiker de bootloader ontgrendelt, worden alle camera functionaliteiten uitgeschakeld. Ook gezichtsherkenning en camera-apps van derden doen het niet meer. Wat overblijft zijn errors of een zwart scherm. Gebruikers bevestigen via Ars Technica dat alle vijf de camera's van de Fold 3 stoppen met werken wanneer ze de bootloader ontgrendelden. 

Waarschuwing

Voordat gebruikers de bootloader ontgrendelen, krijgen zij een waarschuwing via een blauw scherm te zien. Volgens XDA developers zie je de waarschuwing snel over het hoofd en ondervinden ze de consequenties pas daarna. Als de gebruiker de bootloader weer vergrendelt, werkt de camera weer. Volgens XDA Developer is er wel een manier om de restrictie te omzeilen. Met root access is het mogelijk om de verantwoordelijke parameters te detecteren en te modificeren (aan te passen). 

Waarom Samsung voor deze verregaande consequenties kiest, is nog niet bekend. Volgens Ars Technica zijn vouwbare telefoons nog vrij uniek in hun soort. De techniek is nog niet dermate geoptimaliseerd en dat zou dat juist reden voor Samsung moeten zijn om gebruikers aan te moedigen om hiermee te experimenteren. Zo ontstaan er nieuwe ideeën die de software verbeteren. Voor eerdere telefoons van Samsung zijn hierdoor al nieuwe functies ontstaan waaronder ook het paneel waarin instellingen snel toegankelijk zijn. Het is dan ook onduidelijk waarom Samsung sleutelaars afstraft in plaats van aanmoedigt, terwijl dit juist kan leiden tot verbeteringen van hun product. 

Overigens is het niet het eerste product waarbij Samsung dit soort verregaande maatregelen inzet. Zo kan Samsung alle tv's uitschakelen met remote blocking-technologie. Dit zetten ze vooral in wanneer een televisie wordt gestolen. Ze loggen het serienummer en als deze op de lijst van gestolen tv's voorkomt wordt het apparaat uitgeschakeld zodra het verbinding met het internet maakt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.