Loopbaan

Carriere
Salarisverhoging niet vanzelfsprekend bij behalen IT-certificaat

Salarisverhoging niet vanzelfsprekend bij behalen IT-certificaat

Vooral bij IT-beheerfuncties wordt op de benodigde certificaten gelet.

© CCO / Pixabay Jarmoluk
6 mei 2019

Vooral bij IT-beheerfuncties wordt op de benodigde certificaten gelet.

Meer dan de helft van de IT’ers die een certificering behaalt, krijgt geen salarisverhoging. Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect in samenwerking met detacheerder Linden-IT. Aanleiding voor het onderzoek is de aanpassing van het certificeringsprogramma van Microsoft.

Van de respondenten krijgt 45 procent een salarisverhoging na het behalen van een nieuwe certificering. Gerbert Jan Valk, CEO van Linden-IT is niet verbaasd  dat het merendeel van de IT’ers geen loonsverhoging krijgt. “Het is een mooi papiertje, maar aan de inhoud van de functie verandert niet veel. Salarisverhoging komt vaak door een samenloop van ervaring en certificaten. Die heb je nodig om naar het volgende level te gaan. Aan nieuwe medewerkers leg ik het vaak uit aan de hand van de metafoor van Mario Bros. Je kunt muntjes halen en succesvol een level doorlopen. Beiden heb je nodig om naar het volgende level te gaan.”

Vooral bij IT-beheerfuncties worden IT-certificeringen heel serieus genomen. Tweederde van de respondenten let op certificeringen bij het aannemen van die medewerkers. Bij supportfuncties en applicatie-ontwikkelfuncties ligt het percentage lager, respectievelijk 52 en 45 procent. Valk is niet verbaasd op het hoge percentage bij beheerfuncties, maar bij supportfuncties had hij verwacht dat nog minder dan 52 procent van de respondenten er op zou letten. “In vacatures wordt het vaak niet meer gevraagd. Dat was vroeger wel zo”, zegt hij.

Onduidelijk en zwaar

Dat vacatures voor IT-supportmedewerkers de certificering niet meer vermelden, komt volgens hem omdat het lastig is om aan deze medewerkers te komen. Bedrijven laten sommige eisen daarom vallen. Bovendien was het Microsoftcertificeringsprogramma onduidelijk en zwaar. “Dat programma is zeven jaar geleden aangepast. Daarvoor wist je dat je na twee weken hard studeren aan een certificaat kon komen. Nu is er qua stof veel meer bijgekomen. Voor een Windows 10 certificaat moet je ook op de hoogte zijn van Azure en Office 365.”

Hoewel slechts de helft van de respondenten op de hoogte is van het nieuwe opleidingsprogramma van Microsoft, staat driekwart van de respondenten er wel positief tegenover. 9 procent moet er nog aan wennen en blijft vooralsnog vooral bij de oude indeling van trainingen en certificeringen.

In 2018 introduceerde Microsoft nieuwe niveaus, Fundamental Certifications, Associate Certifications en Expert Certifications.  De nieuwe niveaus zijn rolgebaseerd en dus ingedeeld op basis van specifieke IT-functies. Ongeveer de helft van de respondenten gaat nieuwe werknemers volgens het nieuwe programma opleiden. Oude certificeringen kunnen worden geupdate naar de nieuwe indeling. Linden-IT ontwikkelde een opleidingengids die de transitiecertificaten vermeldt per rol. Valk: “Ik verwacht dat straks in vacatures voor servicemedewerkers ook weer de certificaten worden vermeld. Door het nieuwe certificeringsprogramma komt de duidelijkheid weer terug.”

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Theo Kishna 06 mei 2019 12:41

Bedankt Rian!
Bevestiging van mijn vermoeden namelijk dat certificaten vooral nuttig zijn voor trainers, examinatoren en generieke recruiters! Vooral handig voor recruiters in situaties als het aanbod van kandidaten groter is dan de vraag. Wellicht tijd om deze recruitment strategie te veranderen in deze tijd van schaarste zodat ICT-ers hun tijd kunnen besteden aan het opdoen van echte ervaring ipv blokken voor examen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.