Beheer

Infrastructuur
Cloud

SaaS bezorgt IT-professionals hoofdpijn

Cloudapplicaties worden steeds populairder, maar niet bij IT-professionals.

© Pixabay CC0
6 oktober 2016

Cloudapplicaties worden steeds populairder, maar niet bij IT-professionals.

Je zou denken dat het voor iedereen makkelijker wordt, als je de applicaties gewoon uit de cloud betrekt. Maar IT-professionals beleven dat niet zo.

Die conclusie kun je trekken uit een onderzoek van Bettercloud. Dat bevraagt jaarlijks ruim 1500 mensen – waaronder een dikke 900 IT-professionals -  naar hun ervaringen met het betrekken van applicaties uit de cloud.

Vorig jaar constateerde het al dat de respondenten verwachten dat cloudoptie een opmars zal maken. Ten tijde van dat onderzoek gaf 12 procent aan dat hun organisatie de IT geheel uit de cloud betrok. Maar dat percentage zal snel stijgen: in 2017 zal het al op 30 liggen, en in 2018 op 40, denken de respondenten.

Het gemak voor eindgebruikers en minder sores met installatie, onderhoud en licentiebeheer voor IT zijn drijvende krachten achter deze verschuiving. Maar opmerkelijk genoeg vinden veel IT-professionals toch dat hun leven er niet eenvoudiger op wordt, met deze trend naar Software-as-a-Service. Van de IT-professionals in bedrijven die Google Apps gebruiken meent 56 procent dat SaaS hun baan moeilijker maakt. Bij de organisaties met Office 365 ligt dat percentage nog iets hoger, op 62.

De ervaren complicaties in het werk hangen samen met het gemis van beheeroplossingen voor SaaS-applicaties die even robuust en uitgebreid zijn als wat men gewend was van de applicaties die in huis draaiden. De managementtools en dashboards die er wel zijn, verschillen bovendien van SaaS-leverancier tot SaaS-leverancier – wat het beheer er niet prettiger op maakt. IT-professionals maken zich ook zorgen over de beveiliging van de SaaS-applicaties. 60 procent van de IT’ers die verantwoordelijk zijn voor Google Apps en 64 procent van de IT’ers die Office 365 onder hun hoede hebben, vinden dat hun organisatie voor beveiliging van de applicaties in de cloud te weinig budget uittrekt.

Lees meer over
2
Reacties
Anoniem 09 oktober 2016 18:03

Wat ik mis is de alom gehoorde klacht over traagheid, met name veroorzaakt door netwerk-latency. Speelt dat niet?

Bart den Dulk 06 oktober 2016 12:19

Voor mij een deels verrassende conclusie: het idee achter SaaS is toch dat het (technische) beheer ook uitbesteed wordt? waarom je zorgen maken over beheer? Herken wel het beeld dat er qua beveiliging de nodige vraagstukken nog liggen: Single-sign-on over een hybride applicatielandschap met SaaS en intern gehoste applicaties heen, informatiebeveiliging in relatie tot informatieuitwisseling in een dergelijk landschap, etc.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.