Overslaan en naar de inhoud gaan

Rust verovert terrein rond Linux-kernel

Het idee dat er naast de programmeertaal C nog een andere programmeertaal een rol van betekenis zou gaan spelen bij de kernel van het besturingssysteem Linux, was enkele jaren geleden ondenkbaar. Inmiddels krijgt Rust een stevige voet aan de grond als tweede ontwikkeltaal voor Linux.
Torvalds
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Een belangrijke stap is het gebruik van de stabiele Rust compiler. Miguel Ojeda - eindverantwoordelijke voor het gebruik van Rust in de Linux-organisatie - zegt tegen ZDNet dat nu afscheid kan worden genomen van een reeks instabiele features die het gevolg waren van het gebruik van de bèta-compiler. Vanaf nu zal Rust on Linux ook steeds meebewegen wanneer er een nieuwe stabiele versie van de Rust compiler wordt uitgebracht.

Linux-maker Linus Torvalds blijft met argusogen kijken naar de introductie van Rust als tweede programmeertaal. Op zich heeft hij gelijk dat niemand erover denkt om de 25 miljoen regels code in C te gaan vervangen door Rust. Maar ontwikkelaars zien vooral een toekomst voor Rust bij het maken van drivers. Die zijn sterk afhankelijk van de functionaliteit van de kernel maar de kernel is niet afhankelijk van de drivers.

Rust is veiliger

Daarnaast zijn er ook voorstanders van het gebruik van Rust bij aanpassingen in de Linux-kernel zelf, bijvoorbeeld Josh Triplett -eindverantwoordelijke voor de ontwikkeling van Rust zelf - en Nick Desaulniers - een engineer bij Google. Zij wijzen op de extra veiligheid die het gebruik van Rust meebrengt doordat met name veel geheugenfouten in de code niet worden getolereerd. Geheugenfouten zijn verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van de veiligheidslekken in software.

Torvalds ziet die voordelen ook wel en stimuleert ook wel het gebruik van Rust of een andere taal naast C voor het schrijven van code, maar dan alleen voor drivers en andere non-kernel-programma's.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in