Development

Software-ontwikkeling
Linus Torvalds

Rust verovert terrein rond Linux-kernel

Linus Torvalds blijft geen grote rol zien voor de nieuwe programmeertaal.

Linus Torvalds © CC BY 2.0 - Flickr Mario Behling
8 december 2021

Linus Torvalds blijft geen grote rol zien voor de nieuwe programmeertaal.

Het idee dat er naast de programmeertaal C nog een andere programmeertaal een rol van betekenis zou gaan spelen bij de kernel van het besturingssysteem Linux, was enkele jaren geleden ondenkbaar. Inmiddels krijgt Rust een stevige voet aan de grond als tweede ontwikkeltaal voor Linux.

Een belangrijke stap is het gebruik van de stabiele Rust compiler. Miguel Ojeda - eindverantwoordelijke voor het gebruik van Rust in de Linux-organisatie - zegt tegen ZDNet dat nu afscheid kan worden genomen van een reeks instabiele features die het gevolg waren van het gebruik van de bèta-compiler. Vanaf nu zal Rust on Linux ook steeds meebewegen wanneer er een nieuwe stabiele versie van de Rust compiler wordt uitgebracht.

Linux-maker Linus Torvalds blijft met argusogen kijken naar de introductie van Rust als tweede programmeertaal. Op zich heeft hij gelijk dat niemand erover denkt om de 25 miljoen regels code in C te gaan vervangen door Rust. Maar ontwikkelaars zien vooral een toekomst voor Rust bij het maken van drivers. Die zijn sterk afhankelijk van de functionaliteit van de kernel maar de kernel is niet afhankelijk van de drivers.

Rust is veiliger

Daarnaast zijn er ook voorstanders van het gebruik van Rust bij aanpassingen in de Linux-kernel zelf, bijvoorbeeld Josh Triplett -eindverantwoordelijke voor de ontwikkeling van Rust zelf - en Nick Desaulniers - een engineer bij Google. Zij wijzen op de extra veiligheid die het gebruik van Rust meebrengt doordat met name veel geheugenfouten in de code niet worden getolereerd. Geheugenfouten zijn verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van de veiligheidslekken in software.

Torvalds ziet die voordelen ook wel en stimuleert ook wel het gebruik van Rust of een andere taal naast C voor het schrijven van code, maar dan alleen voor drivers en andere non-kernel-programma's.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.