Management

Security
rusland

Russische hackers lijken Nederlandse vitale bedrijven met rust te laten

Vooralsnog geen grootschalige aanvallen bekend.

© Intel
5 mei 2022

Vooralsnog geen grootschalige aanvallen bekend.

Er zijn vooralsnog geen grootschalige Russische cyberaanvallen op Nederlandse vitale bedrijven uitgevoerd. Dat meldt minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius in antwoord op Kamervragen. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door NCSC.

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowsi wilde weten in hoeverre Industroyer, een betrekkelijk nieuwe malware die door Russische veiligheidsdiensten wordt ingezet, bekend is bij de minister en welke maatregelen er moeten worden genomen.

Yeşilgöz-Zegerius schrijft dat Industroyer een kwaadaardige software is die in 2016 is ingezet in Oekraïne om een gedeelte van de elektriciteitsvoorziening uit te schakelen. Het recent gebruikte Industroyer2 is een nieuwe variant van deze malware.

Op de vraag of ‘Industroyer’ ook al is gebruikt als cyberaanval op Nederlandse organisaties, antwoordt de minister dat er bij het NCSC geen aanwijzingen van de inzet van een van de varianten van Industroyer in een cyberaanval op Nederlandse organisaties.

Waakzaam blijven

“Wel is het voorstelbaar dat Nederlandse belangen direct of indirect geschaad kunnen worden door digitale activiteiten omtrent de oorlog in Oekraïne. Het NCSC is dan ook waakzaam op eventuele veranderingen in de digitale dreiging richting Nederlandse belangen”, schrijft Yeşilgöz-Zegerius.

 Toekomstige aanvallen en eventuele gevolgen daarvan voor Nederland kunnen echter niet worden uitgesloten. Daarom is het volgens de minister belangrijk dat ook Nederlandse organisaties waakzaam en alert blijven en zich voorbereiden op een mogelijk incident. Er is verhoogde paraatheid om eventuele aanvallen van Industroyer af te wenden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.