Beheer

Security
Bespioneren

Russische diplomaten uitgezet om hightech-spionage

Hulp van bronnen in Nederlandse hightech-sector

© Pixabay CC0 Public Domain,  Geralt
10 december 2020

Hulp van bronnen in Nederlandse hightech-sector

Twee Russische diplomaten moeten Nederland verlaten omdat ze zich bezighielden met spionage in de hightechsector. Dat meldt de AIVD, die hen heeft ontmaskerd.

Het tweetal werkte voor de buitenlandse inlichtingendienst SVR van Rusland. Ze waren geaccrediteerd als diplomaat op de ambassade. De spionagezaak heeft volgens de AIVD "zeer waarschijnlijk schade toegebracht aan de organisaties waar de bronnen actief zijn of waren en daarmee mogelijk ook aan de Nederlandse economie en de nationale veiligheid".

De Russen richten zich met hun spionage-activiteiten op "informatie over kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en nanotechnologie".

Een agent bouwde volgens de AIVD een "substantieel netwerk van bronnen op, die allen werkzaam zijn of waren in de Nederlandse hightech-sector". De mensen die hij benaderde, hadden toegang tot gevoelige informatie. Sommige mensen kregen geld in ruil voor informatie. Volgens de AIVD werkten de bronnen van de Russen in zowel bedrijven als een hogere onderwijsinstelling. Over de identiteit van de Russische bronnen en getroffen bedrijven en onderwijsinstelling doet de AIVD geen mededelingen.

De AIVD heeft de getroffen organisaties gewaarschuwd net als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over de zaak. "De IND treft op grond hiervan vreemdelingrechtelijke maatregelen tegen een bron", meldt de AIVD.

Kwetsbaar doelwit

Nederland is in "toenemende mate een kwetsbaar doelwit van spionage", aldus de inlichtingendienst. Dat komt omdat de economie, wetenschap en techniek tot de meest ontwikkelde van de wereld behoren.

"Als AIVD zetten wij ons in om schade aan de economie en de nationale veiligheid door spionage te beperken en waar mogelijk te voorkomen. Wij beschermen de strategische belangen van Nederland door inlichtingen in te winnen die deze vorm van spionage blootlegt. Hierdoor kunnen we de spionage verstoren, zoals we ook in dit geval hebben gedaan", aldus AIVD-baas Erik Akerboom.

Het kabinet kondigde vorige maand aan Nederlandse kennis beter te willen beschermen. Onderzoek moet beter worden beschermd. Universiteiten en onderzoeksinstituten dienen zich bewuster te worden van mogelijke risico's op spionage. Er komt onder meer een checklist en expertise- en adviesloket kennisveiligheid.

Twee jaar geleden werd een operatie van de Russische militaire inlichtingendienst GROe verijdeld tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Vier Russische officieren bleken een poging te hebben gedaan de systemen van de OPCW te  hacken en werden daarbij op heterdaad betrapt. Ook zij werden uitgezet. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.