Management

Juridische zaken
Kremlin

Russische boete voor techbedrijven wegens dataopslag in buitenland

Onder meer Tinder, Snap en WhatsApp krijgen boete.

© CC0: Pixabay,  Bluesnap
29 juli 2022

Onder meer Tinder, Snap en WhatsApp krijgen boete.

Diverse grote techbedrijven hebben boetes gekregen van Rusland, omdat zij zouden weigeren om data van Russische gebruikers in Rusland op te slaan. Onder meer WhatsApp, Snapchat-eigenaar Snap en Tinder-moederbedrijf Match Group hebben een boete gekregen.

Rusland maakte het in 2015 verplicht om data van Russische gebruikers in Rusland op te slaan. Maar een aantal techbedrijven zouden dus niet aan die wetgeving aan voldoen, claimt het land nu. De communicatietoezichthouder van Rusland, Roskomnadzor, zegt dat de bedrijven in kwestie geen documenten hebben aangeleverd waarin bevestigd wordt dat de opslag en verwerking van data van Russische gebruikers op Russisch grondgebied plaatsvindt, schrijft Reuters

Vijf bedrijven kregen daarom een boete van Rusland: WhatsApp, Snap, Match Group, Hotels.com en Spotify. De hoogste boete is voor WhatsApp, namelijk 18 miljoen roebels, wat neerkomt op zo'n 280.400 euro. Die boete komt bovenop een andere boete die in augustus vorig jaar aan WhatsApp werd gegeven. Toen maakte het bedrijf zich volgens Rusland ook schuldig aan het niet opslaan en verwerken van data op Russisch grondgebied. Het leverde het bedrijf toen een boete van 4 miljoen roebels (62.300 euro) op.

Tinder heeft een boete van 2 miljoen roebels (31.200 euro) gekregen. Snap en Hotels.com moeten ieder een miljoen roebels (15.600 euro) betalen en Spotify krijgt een boete van 500.000 roebels (7.800 euro).

De Expedia Group - eigenaar van Hotels.com - heeft tot nu toe als enige een reactie gegeven aan Reuters. Het bedrijf zegt de beslissing te onderzoeken, maar geen verdere informatie te kunne leveren. "Maar we kunnen wel bevestigen dat Hotels.com zijn Russische verkoopafdeling op 1 april 2022 heeft gesloten en niet langer Russische gebruikersgegevens verzamelt."

Lees meer over
1
Reacties
Bop 02 augustus 2022 12:12

Eigenlijk gewoon WEGWEZEN daar, alles en iedereen vanuit het westen.

Kunnen ze lekker naar urenlange shows van dictator Poetin kijken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.