Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Starlink-satelliet

Rusland dreigt Starlink-satellieten neer te halen

Russische diplomaat: civiele satellieten kunnen legitiem militair doelwit zijn.

Starlink satelliet © Shutterstock AleksandrMorrisovich
19 september 2022

Russische diplomaat: civiele satellieten kunnen legitiem militair doelwit zijn.

Dreigende taal vanuit Rusland over het gebruik van civiele communicatiesatellieten "voor militaire doeleinden". Hints naar Starlink-gebruik door Oekraïne in uitlatingen van een Russische diplomaat op een bijeenkomst van de VN-werkgroep die juist bestaat om dreigingen in de ruimte terug te dringen.

Civiele communicatie-infrastructuur, zoals satellieten van internetaanbieder Starlink, valt te gebruiken voor uiteenlopende doeleinden. Daaronder ook militair gebruik, wat volgens een Russische diplomaat bij de Verenigde Naties (VN) dan een rechtvaardiging geeft om die civiele systemen aan te duiden als legitiem doelwit. Militair terugslaan zou dus geoorloofd zijn, zo redeneert Konstantin Vorontsov, hoofd van de Russische delegatie naar de VN-werkgroep UNODA (United Nations Office for Disarmament Affairs).

'Schadelijk gebruik'

Hij heeft deze uitlatingen vorige week gedaan en er is nu aandacht voor door een officieuze Engelse vertaling die bij de VN-werkgroep is te vinden. In de formele verklaring spreekt Vorontsov van "een extreem gevaarlijke trend" die gebruik van ruimtevaarttechnologie schadelijk zou maken. Deze trend is "duidelijk geworden tijdens de gebeurtenissen in Oekraïne", waarbij het woord 'oorlog' dus wordt vermeden.

Het gaat, zo verklaart de Russische diplomaat, om "het gebruik door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten van civiele, inclusief commerciële, infrastructuur in de ruimte voor militaire doeleinden". De Amerikaanse ruimtevaartfirma SpaceX van Tesla-CEO Elon Musk levert met het Starlink-programma satelliettoegang tot internet. SpaceX heeft Oekraïne voorzien van grondstations hiervoor. De Amerikaanse overheid zou daaraan hebben meebetaald.

Rode lap, in de ruimte

Vorontsov uit de waarschuwende woorden aan UNODA dat "onze collega's niet lijken te beseffen dat zulke acties in feite een indirecte betrokkenheid bij militaire conflicten betekenen". De civiele infrastructuur is volgens hem dan slechts quasi-civiel en kan dan een legitiem doelwit zijn voor vergelding, zo schrijft Ars Technica. Eerder heeft SpaceX-topman Musk al gewaarschuwd dat de Starlink-antennes mogelijk een rode lap zijn voor de Russen, maar dat betrof de ontvangers op de grond en niet de satellietstations in de ruimte.

2
Reacties
Fernando G Morgan 19 september 2022 20:46

very good

Fernando G Morgan 19 september 2022 20:45

I liked future technology ..commercial, infrastructure in space

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.