Management

Security
Kremlin

Rusland dreigt met harde vergelding voor 100.000 dagelijkse cyberaanvallen

VS en andere NAVO-lidstaten verantwoordelijk gehouden.

Het Kremlin © Shutterstock dade72
30 maart 2022

VS en andere NAVO-lidstaten verantwoordelijk gehouden.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt de VS en andere NAVO-lidstaten van het opzetten van een massale cyberagressiecampagne tegen Russische media, kritieke infrastructuur en levensondersteunende systemen. "De bronnen zullen worden opgespoord en verantwoordelijk gehouden voor hun acties in navolging van de wet", staat in een verklaring die via het Russisch staatspersbureau TASS gisterenavond werd uitgegeven.

"Niemand moet ook maar een moment twijfelen dat de cyberagressie die is ontketend tegen Rusland, zal leiden tot ernstige consequenties voor zijn aanstichters en daders", begint de verklaring. Het ministerie zegt dat "een leger van cyberhuurlingen, die concrete gevechtstaken uitvoeren die grenzen aan terrorisme, een oorlog voert tegen Rusland".

Het gaat volgens het ministerie om gecoördineerde actie uitgevoerd door eenheden en anonieme hackers. Deze daders zijn volgens de Russische beschuldiging opgeleid door de Verenigde Staten en NAVO-lidstaten. Daarnaast spreekt het land van president Vladimir Putin van provocateurs die bevelen opvolgen van westerse coördinatoren die het Oekraïense regime in Kiev steunen.  

Digitale tegenaanvallen

Het ministerie spreekt volgens persbureau Reuters over 100.000-en cyberaanvallen per dag waarbij de offensieve cybermacht van de Oekraïense overheid betrokken is. Oekraïne heeft vlak na de invasie door Rusland aangekondigd een IT-leger op te zetten.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden heeft eerder gesuggereerd dat het verstoren van het internet, het energienet en de spoorwegen in Rusland tot de opties behoorden. Na die opzienbarende uitspraken hebben woordvoerders van het Witte Huis echter snel geprobeerd om die 'oorlogstaal' van Biden te ontkrachten.

Het Russische telecombedrijf Rostelecom meldde volgens Reuters al twee weken geleden dat er sinds eind februari massale aanvallen plaatsvonden op internetbronnen van de de staat. In drie dagen tijd werden 1700 DDoS-aanvallen uitgevoerd op een overheidsportal. Maar ook bedrijven - vooral in de financiële wereld - werden digitaal belaagd met een intensiteit die zeker vier keer zo hoog lag als de maanden daarvoor.

De pot verwijt de ketel

De verontwaardiging van het Russische ministerie is bijzonder in het licht dat de Russische overheid al jaren betrokken is bij cyberaanvallen en -spionageactiviteiten op westerse bedrijven en overheden. Zo is bijvoorbeeld vastgesteld dat de Russische inlichtingendienst SVR zat achter de aanval via SolarWinds op talloze ministeries en bedrijven in 2020. Ook in 2017 was Rusland betrokken bij de NotPetya-aanval die aanvankelijk gericht was op Oekraïne maar die uiteindelijk ook veel westerse bedrijven voor miljarden aan schade berokkende.

3
Reacties
Eric-Jan Hoogendijk 31 maart 2022 01:22

Dit soort beweringen van Moskou ligt in lijn met de beweringen over chemische wapens in Oekraïne.
Het is de stok waar Poetin de westerse hond mee wil slaan.

Niet uitgesloten kan natuurlijk worden dat er wel al pogingen zijn gedaan om stellingen te betrekken
in Russische systemen en dat er logische bommen zijn geplaatst. Maar DDOS aanvallen lijkt mij meer
iets voor overijverige particulieren.

En of die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden ... nobody knows, waarchijnlijk.

Robertje 30 maart 2022 16:42

Vertalinkje, dan snapt put-in het ook: домашнее печенье

Pietertje 30 maart 2022 13:00

De technische term hiervoor is "koekje van eigen deeg"

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.