Innovatie & Strategie

Klantinteractie
Nederlanders doet boodschappen online

Ruim kwart Nederlanders doet boodschappen online

Nederlanders gaven het eerste half jaar van 2017 ruim 600 miljoen euro uit bij Europese online winkels.

© CCO / Pixabay Ccipeggy
24 november 2017

Nederlanders gaven het eerste half jaar van 2017 ruim 600 miljoen euro uit bij Europese online winkels.

Meer dan een kwart van alle Nederlanders kocht dit jaar wel eens zijn boodschappen via het internet. Dat is een stijging van 7 procentpunten ten opzichte van vorig jaar, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toen bestelde 19 procent af en toe levensmiddelen of cosmetica online.

De online aankopen voor bijna alle onderzochte producten en diensten waren dit jaar hoger dan voorgaande jaren.

Ongeveer de helft van de Nederlanders schafte dit jaar kleding, reizen en kaartjes voor evenementen aan op internet. Geen enkele categorie steeg echter zo hard als levensmiddelen.

Klachten bij late levering

Nederlanders kochten bovendien steeds vaker zaken online en gaven daarbij meer uit. De vaakst voorkomende klacht bij online shoppen is te late levering.

Ook de aankopen van Nederlanders bij webwinkels uit andere EU-landen stegen. In de eerste zes maanden van 2017 hield die stijging gelijke tred met de omzetstijging van Nederlandse webwinkels. Tot voor kort steeg de omzet van buitenlandse webwinkels harder. Het CBS schat dat Nederlanders van januari tot en met juni ruim 600 miljoen euro uitgaven bij online winkels in de EU.

Voor veel webshops dreigt gevaar

Over een jaar stopt de ondersteuning van het webshopplatform Magento-versie 1.x. Migratie heeft echter heel wat voeten in de aarde. Veel webshops in Nederland draaien nog op deze versie.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.