Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim helft websites draait verlaten PHP-versie

Meer dan de helft van websites wereldwijd draait een versie van scripttaal PHP die sinds 1 januari dit jaar niet meer wordt ondersteund. De oudere 5.x-reeks krijgt geen updates meer, ook niet voor bugs die leiden tot securityproblemen. Dit harde feit is al geruime tijd bekend, maar toch is het gebruik nog hoog. Afstappen van 5.x gebeurt slechts mondjesmaat: tussen vorige week en nu is het met slechts 0,2 procent afgenomen.
elePHPant
© Vincent Pontier (aka Elroubio)
Vincent Pontier (aka Elroubio)

De populaire 5.x-reeks van PHP draait op 58,5 procent van alles websites, zoals op 3 januari 2019 is gemeten door webtechmonitor W3Techs.com. De relatief minst oudste release 5.6 is daarbij het meest gebruikt; met 42,9 procent van de 5.x-gebruikende sites. Dat is relatief een lichte stijging: op 27 december heeft W3Techs nog een 5.6-gebruik van 42,7 procent gemeten, onder alle 5.x-installaties. Voor 5.6 is begin december nog een securityrelease (versie 5.6.39) uitgebracht die meerdere beveiligingsbugs verhelpt.

PHP 7.0 ook al unsupported

Die recente versie is de allerlaatste release in de 5.x-reeks, die vanaf 31 december vorig jaar geen ondersteuning meer geniet. Terwijl het ambitieus opgezette PHP 6 nooit tot een release is gekomen, is versie 7 al ruim drie jaar geleden uitgebracht. Daarbij is de eerste loot (versie 7.0) aan die 7.x-stam alweer buiten de support gevallen. Dat is op 3 december jongstleden gebeurd, dus nog vóór het beëindigen van de ondersteuning voor voorganger 5.x.

De ontwikkelaars van PHP hebben sinds het uitbrengen van 7.0 in december 2015 opvolgers 7.1, 7.2 en 7.3 uitgebracht. Die drie releases genieten nog ondersteuning, hoewel 7.1 al in de fase verkeert van alleen nog securityfixes. Die fase loopt nog tot 1 december dit jaar, waarna 7.1 het lot van de 5.x reeks volgt. Overstappen naar een courante 7.x-versie is dan ook het advies, wat al geruime tijd wordt gegeven aan webdevelopers en webmasters. In de praktijk blijkt dit advies niet bepaald opgevolgd te zijn.

Minimale afname

Enerzijds is migreren van PHP geen gemakkelijke opgave, wat in het geval van 5.x naar 7.x nog extra lastig kan zijn. Anderzijds is het aanhoudende gebruik van de 5.x-reeks opvallend fors. W3Techs heeft op 3 januari een marktaandeel van 58,5 procent gemeten voor de 5.x-reeks ten opzichte van alle websites wereldwijd. Op 27 december, vlak voor het ver vooraf aangekondigde supporteinde, lag dit op 58,7 procent. Op de website van het PHP-team worden geen woorden hieraan gewijd; noch aan het vervallen van de ondersteuning voor 5.x, noch aan het forse marktaandeel voor die oudere en nu verlaten reeks.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in