Beheer

Security
Hack

ROC Mondriaan maakt systemen en bestanden tijdelijk onbereikbaar na hack

Omvang hack wordt in kaart gebracht. 

© Shutterstock Suttipun
25 augustus 2021

Omvang hack wordt in kaart gebracht. 

Onderwijsinstelling ROC Mondriaan in Den Haag maakt zijn systemen en bestanden tijdelijk onbereikbaar. De organisatie werd eerder deze week het slachtoffer van een hack. Om wat voor soort aanval het gaat, kon een woordvoerder nog niet zeggen. 

ROC Mondriaan werd afgelopen weekend gehackt, wat afgelopen maandag ontdekt werd. Medewerkers en studenten konden daardoor geen gebruikmaken van computerbestanden en applicaties. Of het om een ransomware-aanval gaat, is nog niet bekend.

De onderwijsinstelling heeft cybersecurityspecialist NFIR in de arm genomen om de impact van de hack in kaart te brengen en de systemen te herstellen. Deze partij heeft geadviseerd om systemen en bestanden tijdelijk onbereikbaar te maken, schrijft ROC Mondriaan op zijn website. Het systeem kan daarna weer veilig opnieuw opgebouwd en online gezet worden. Hoelang de systemen en bestanden onbereikbaar blijven, zegt de onderwijsinstelling niet. 

Onderwijshervatting

Het nieuwe schooljaar start volgende week, maar het is nog niet zeker of de lessen maandag inderdaad weer kunnen beginnen. "De impact van deze hack is binnen en buiten onze school voelbaar. We werken met man en macht om zo spoedig mogelijk met een oplossing te komen. We zetten alles op alles om aanstaande maandag met de lessen te kunnen starten, zij het in aangepaste vorm", zegt Harry de Bruijn, lid College van Bestuur ROC Mondriaan, daarover. 

Ouders en studenten worden geadviseerd om de sociale media en de website van ROC Mondriaan in de gaten te houden. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.