Beheer

Security
cyberaanval

Cyberaanval legt ROC Mondriaan plat

Nog niet duidelijk of het ransomware is

© CC0 Pixabay.com,  geralt
23 augustus 2021

Nog niet duidelijk of het ransomware is

Onderwijsinstelling ROC Mondriaan in Den Haag is slachtoffer geworden van een grote cyberaanval. Medewerkers en studenten kunnen geen gebruik maken van computerbestanden en applicaties. De organisatie bevestigt dit na een bericht van de regionale zender Omroep West.

Het is niet duidelijk of het om een aanval met gijzelsoftware gaat.

ROC Mondriaan heeft 26 vestigingen in Den Haag, Delft, Leiden en Naaldwijk. De mbo-groep telt meer dan 20.000 studenten en meer dan 2100 medewerkers bij de ongeveer 240 opleidingen.

De aanval zou in het weekend zijn gedaan maar is vandaag ontdekt doordat het medewerkers niet meer lukte om in te loggen. Het ROC heeft aangifte gedaan en heeft de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht over de aanval.

Momenteel wordt door specialisten onderzoek gedaan. In een verklaring zegt bestuurslid Harry de Bruijn: "Het liefste zouden we nu meer vertellen, maar de komende uren en dagen moet eerst het onderzoek opheldering geven. We zetten alles op alles zodat het onderwijs vanaf volgende week kan starten."

Het is echter niet duidelijk of dan alle systemen dan weer in de lucht zullen zijn. Een woordvoerder laat wel weten aan Omroep West dat alle medewerkers gevraagd zijn "zich voor te bereiden op onderwijs met minder digitale middelen dan ze gewend zijn."

1
Reacties
Wim de Raadt 24 augustus 2021 14:25

Hoe Debiel kun je zijn om een Educatieve Stichting tot Ransome te dwingen. Het enige dat ze tot doel hebben is mensen opleiden voor een baan. Als je ballen laat je eis vallen zorgt dat de bestanden bij ROC Mondriaan vrijgegeven worden en pak je Fort NOX

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.