Innovatie & Strategie

Governance
Scène uit Robocop (1987)

Robotwapenresearch Zuid-Korea baart zorgen

Universiteit in Zuid-Korea werkt met wapenfabrikant aan autonome wapens.

Scène uit Robocop (1987) © Orion
5 april 2018

Universiteit in Zuid-Korea werkt met wapenfabrikant aan autonome wapens.

De gerespecteerde universiteit Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) is in opspraak gekomen vanwege een in februari aangekondigde samenwerking met Hanwha Systems, een omstreden fabrikant van militaire systemen. AI plus wapentechnologie geeft nu onvermijdelijk onrust.

Hanwha Systems heeft een nog dubieuzere reputatie dan andere producenten in de branche. De firma maakt namelijk clustermunitie, die in 120 landen verboden is maar die in de Verenigde Staten, Rusland, China en Zuid-Korea nog toegestaan is en gebruikt wordt. De KAIST-universiteit zou samen met het bedrijf gaan samenwerken in het Research Center for the Convergence of National Defense and Artificial Intelligence om deel te nemen aan "de wereldwijde wedloop in autonome wapens", zo meldt de Korea Times.

Boycot

Vooruitlopend op de volgende week geplande bijeenkomst van de Verenigde Naties over autonome wapens, waar meer dan 20 landen een verbod bepleiten, hebben enkele tientallen vooraanstaande wetenschappers een oproep tot een boycot ondertekend. Zij willen met geen enkele afdeling van de Zuid-Koreaanse universiteit meer samenwerken tot ze de garantie hebben dat er geen 'autonome wapens zonder menselijke aansturing van betekenis' worden gebouwd. Volgens de wetenschappers is zo'n ontwikkeling onomkeerbaar, en is het beter om collectief te besluiten deze weg niet in te slaan.

Volgens voorzitter Sung-Chul Shin van het KAIST is er geen sprake van de ontwikkeling van moorddadige autonome systemen. "Wij hechten veel waarde aan mensenrechten en ethische normen. Er zal geen onderzoek plaatsvinden naar wapens die zonder menselijke tussenkomst kunnen doden."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.