Innovatie & Strategie

Wetenschap

Robothand moet greep op dagelijks leven herstellen

16 juni 2014
Het Nationaal Ouderenfonds wil samen partners in Zweden en Zwitserland een 'robothandschoen' ontwikkelen, die ouderen met sensomoteorisch functieverlies weer meer grip op hun leven moet bieden.

Veel ouderen ervaren als gevolg van gezondheidscomplicaties als artritis, beroerte, neuropathieën of verlies van spiermassa een vermindering van de handfunctie. In die situatie zou een 'IronHand'-handschoen extra kracht toe kunnen voegen aan de greep en andere relevante handbewegingen. Daarnaast voegt de IronHand een monitor-functie toe. Sensoren in de handschoen zullen daarbij informatie verzamelen over het gebruik van de handschoen. Ook komt er trainingssoftware met oefeningen die op een extern scherm worden voorgedaan (zoals een tv, pc of smartphone). Het oefenprogramma is te personaliseren.

Coördinatie vanuit Enschede

Het Ouderenfonds en Roessingh zullen de handschoen in samenwerking met ouderen testen. Daarbij zal worden gelet op zowel het therapeutische effect, alsook de invloed op het functioneren van ouderen tijdens alledaagse activiteiten in huis en op het werk.

De coördinatie van het IronHand-project wordt toevertrouwd aan het Enschedese bedrijf Roessingh Research and Development. Het project wordt mede gefinancierd door het Ambient Assisted Living (AAL) Joint Programme en nationale overheden in Nederland, Zweden en Zwitserland. Het project krijgt een looptijd van drie jaar.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.