Beheer

Infrastructuur
Windows Vista

R.I.P. Windows Vista

Op 11 april trekt Microsoft zijn handen af van Windows Vista.

© Microsoft
17 maart 2017

Op 11 april trekt Microsoft zijn handen af van Windows Vista.

Microsoft stuurt op die dag voor de laatste keer de beveiligingsupdates. Daarna zijn verstokte gebruikers vogelvrij ten aanzien van de handelingen van kwaadwillenden.

Echt populair is het besturingssysteem nooit geweest. Zelfs op de top van het gebruik begin 2009, bleef het met een marktaandeel van 40 procent, zo'n 10 procentpunten achter bij dat van XP.

Verstokte gebruikers zijn er echter wel. Volgens Netmarketshare zou Vista in februari nog op 1,64 procent van alle desktopcomputers in gebruik zijn. Microsoft heeft hen deze week gewaarschuwd dat er vanaf 11 april geen nieuwe beveiligingsupdates meer komen.

Opmerkelijk is dat Microsoft helemaal geen Extended Support aanbiedt. Vaak is er voor bedrijven die er veel geld voor over hebben nog een programma waarin exclusief de meest ernstige beveiligingslekken nog voor enige tijd worden gedicht terwijl samen met de organisatie wordt gezocht naar een goede upgraderoute.

Aero viel niet in de smaak

Microsoft introduceerde Windows Vista op 30 januari 2007 als opvolger van Windows XP. Dit laatste besturingssysteem was echter veruit populair bij bedrijven en consumenten die eindelijk een stabiel besturingssysteem hadden gevonden. De vernieuwingen die Vista bood konden veel gebruikers niet bekoren, zeker niet omdat de nieuwe versie in de beginjaren behoorlijke problemen had met stabiliteit. Een van de vernieuwingen was het 'Aero'-bureaublad, een afkorting van 'Authentic, Energetic, Reflective and Open'. De nieuwe glasachtige  vormgeving moest het bureaublad een meer esthetisch verantwoorde uitstraling geven. Ook kwam er de Windows Side Bar met daarin de mogelijkheid naar eigen inzicht 'gadgets' te plaatsen, programmaatjes die specifieke taken uitvoerden of informatie boven zoals weer, verkeer en beurskoersen. Nu zouden we ze apps noemen.

In 2012 liep de reguliere ondersteuning van Vista al af. Volgende maand valt definitief het doek. De betreffende computers zullen blijven werken, maar zijn niet langer beschermd.

Lees meer over
1
Reacties
Peter 17 maart 2017 12:31

Ik gebruik mijn 5 oude XP en Vista desktop computers als PC game computers voor mijzelf en mijn kleinkinderen.

Zeer stabiel en snel.

Ook zijn er nog miljoenen mooie en reclamevrije XP games te koop voor prijzen vanaf €1,- die het ook zonder internet verbinding uitstekend doen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.