Beheer

Infrastructuur
datacenter happy

Rijkswaterstaat als eerste over naar datacenter-duo Amsterdam

RWS consolideert zijn datacenters.

© Shutterstock LightField Studios
7 oktober 2015

RWS consolideert zijn datacenters.

Rijkswaterstaat is klaar met de verhuizing van zijn ICT-infrastructuur van Schiphol en Almere naar twee datacenters van het dienstverleningsbedrijf Equinix op Science Park Amsterdam. De verhuizing maakt deel uit van het  Programma Consolidatie Datacenters, dat wordt uitgevoerd onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

In het kader van de verhuizing wisselden 690 terabyte aan data, 3000 virtuele servers en zo'n 400 fysieke componenten van plek. De twee nieuwe datacenters, aangeduid als 'AM2' en 'AM3', fungeren wederzijds als back-up. Zodra de een uitvalt, neemt de ander het over. De datacentra beschikken over diverse kwaliteitscertificaten, waaronder de in Nederland nog tamelijk bijzondere ISO 50001-certificering voor energiemanagement.

Warmte-koudeopslag in de grond

Datacenter eigenaar Equinix claimt zelfs dat AM3 tot de meest duurzame datacenters ter wereld mag worden gerekend. Het maakt gebruik van hybride koeltorens die in plaats van mechanische koeling, een warmte-koudeopslag in de grond gebruiken. De warmte wordt door de Universiteit van Amsterdam hergebruikt om faculteitsgebouwen mee te verwarmen. In totaal kan AM3 een besparing opleveren van 956,5 ton CO2.

Kostenefficiëntie

Behalve Rijkswaterstaat worden in het kader van het Programma Consolidatie Datacenters nog acht andere overheidsinstanties ondergebracht in datacenters van Equinix. Het doel van dit programma is om een kostenefficiënter en effectiever Rijksbrede ICT-infrastructuur te creëren die is ondergebracht in vijf over Nederland verspreide datacentra.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.