Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijkswaterstaat als eerste over naar datacenter-duo Amsterdam

Rijkswaterstaat is klaar met de verhuizing van zijn ICT-infrastructuur van Schiphol en Almere naar twee datacenters van het dienstverleningsbedrijf Equinix op Science Park Amsterdam. De verhuizing maakt deel uit van het Programma Consolidatie Datacenters, dat wordt uitgevoerd onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
datacenter happy
© Shutterstock
Shutterstock

In het kader van de verhuizing wisselden 690 terabyte aan data, 3000 virtuele servers en zo'n 400 fysieke componenten van plek. De twee nieuwe datacenters, aangeduid als 'AM2' en 'AM3', fungeren wederzijds als back-up. Zodra de een uitvalt, neemt de ander het over. De datacentra beschikken over diverse kwaliteitscertificaten, waaronder de in Nederland nog tamelijk bijzondere ISO 50001-certificering voor energiemanagement.

Warmte-koudeopslag in de grond

Datacenter eigenaar Equinix claimt zelfs dat AM3 tot de meest duurzame datacenters ter wereld mag worden gerekend. Het maakt gebruik van hybride koeltorens die in plaats van mechanische koeling, een warmte-koudeopslag in de grond gebruiken. De warmte wordt door de Universiteit van Amsterdam hergebruikt om faculteitsgebouwen mee te verwarmen. In totaal kan AM3 een besparing opleveren van 956,5 ton CO2.

Kostenefficiëntie

Behalve Rijkswaterstaat worden in het kader van het Programma Consolidatie Datacenters nog acht andere overheidsinstanties ondergebracht in datacenters van Equinix. Het doel van dit programma is om een kostenefficiënter en effectiever Rijksbrede ICT-infrastructuur te creëren die is ondergebracht in vijf over Nederland verspreide datacentra.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in