Innovatie & Strategie

Security
identificatie

Rijk sust vrees identiteitsfraude door GGD-datalek

Kans op identiteitsfraude na datalek GGD is klein, aldus Rijksdienst.

© CC0 - Pixabay Skitterphoto
1 februari 2021

Kans op identiteitsfraude na datalek GGD is klein, aldus Rijksdienst.

De kans dat kwaadwillenden die persoonsgegevens hebben bemachtigd uit de coronasystemen van de GGD identiteitsfraude kunnen plegen is klein, stelt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Bij het datalek, dat ontdekt werd door RTL Nieuws, zijn onder meer adresgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers (BSN's) gestolen.

Met alleen die gegevens kunnen geen bankrekeningen worden geopend of telefoonabonnementen worden afgesloten, aldus de RvIG. Het BSN is volgens de dienst een zogenaamd 'informatieloos' nummer. De overheid gebruikt het alleen bij verwerking van persoonsgegevens en in contact met burgers. Voor bijvoorbeeld het openen van een bankrekening is ook een (kopie van een) identiteitsdocument zoals een paspoort of een documentnummer nodig.

"Het is in het geval van een datalek niet nodig om het BSN te veranderen", stelt de dienst. De RvIG beheert onder meer de Basisregistratie Personen en geeft burgerservicenummers uit. Ook is het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) bij de dienst ondergebracht.

Advies: wees alert

De dienst adviseert mensen om alert te zijn op misbruik naar aanleiding van het lek bij de GGD. Wie bang is dat zijn of haar gegevens zijn gelekt, kan contact opnemen met de GGD. Als er persoonsgegevens op straat blijken te liggen en er inderdaad misbruik van de gegevens is gemaakt, verwijst de GGD door naar het CMI en kan er aangifte worden gedaan.

2
Reacties
Rene van der Wilk 02 februari 2021 15:34

Bijzonder dat er nu gesteld wordt dat de kans klein is dat er identiteitsfraude met dit nummer wordt gepleegd. Zeker omdat ook andere gegevens bekend zijn (NAW plus geboortedatum). Bij paspoorten en identiteitskaarten is het BSN nummer om fraude te voorkomen naar de achterkant verplaatst. Toen werd gesteld dat dit nummer gevoelig is voor fraude en dat met het BSN nummer identiteitsfraude gepleegd worden als er bijvoorbeeld een combinatie is met een naam en rekeningnummer. Nu plots niet meer?

Ed 02 februari 2021 12:27

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) vergeet even (te bedenken) dat er ook kopieën van identiteitsbewijzen via Whatsapp gedeeld zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.