Overslaan en naar de inhoud gaan

Resultaten Citrix goed mede dankzij belastingvoordeel

Softwareconcern Citrix Systems heeft de laatste drie maanden van 2019 meer winst gemaakt. De onderneming, die onder vuur ligt vanwege een mogelijk datalek, profiteerde onder meer van een belastingvoordeel.
Citrix
© Citrix Systems
Citrix Systems

Citrix sloot het slotkwartaal van vorig jaar af met een winst van 207,1 miljoen dollar. Dat betekende op jaarbasis een stijging van het resultaat met 25 procent. De onderneming genoot een belastingvoordeel van 31,2 miljoen dollar, waar het voordeel een jaar eerder beperkt bleef tot 21,9 miljoen dollar.

De omzet van het softwarebedrijf nam met 1 procent toe tot 809,8 miljoen dollar. Daarmee wist de onderneming de verwachtingen van de marktkenners te overtreffen. De operationele kosten stegen met 4 procent.

In december ontdekte Citrix dat er een groot gat in de beveiliging zat. Door het gat zouden kwaadwillenden bij gevoelige gegevens kunnen komen. Vele tientallen organisaties hebben de afgelopen dagen uit voorzorg hun Citrix-netwerk uitgeschakeld. De onderneming besteedde in de handelsupdate geen aandacht aan het gebeuren. Ook tijdens een conference call met analisten kwam de zaak niet aan bod.

Theoretisch risico of onzekerheid

Het grote Citrix-gat in een drietal producten, en meerdere softwareversies daarvan, wordt slechts genoemd in een lange opsomming van mogelijke risico's en onzekerheden. Bedrijven geven in financiële rapportages normaliter zaken aan die mogelijkerwijs invloed kunnen hebben op de vooruitkijkende verklaringen over het financiële reilen en zeilen. Citrix noemt in het juridische segment van zijn huidige kwartaalrapport de nu nog altijd openstaande kwetsbaarheid als allerlaatste: "de risico's geassocieerd met ons recente cybersecurity-incident en recente kwetsbaarheid in ons netwerkproduct".

Andere factoren met mogelijke financiële impact in die opsomming zijn "onze mogelijkheid om onze transformatie van perpetual [licensing - red.] naar subscription en van on-premise naar cloud", waarbij ook het verdiepen van de klantrelaties voor abonnementen wordt genoemd. Ook wet- en regelgeving op het gebied van privacy- en datasecurity worden genoemd, net als "de risico's geassocieerd met het handhaven van de security van onze producten, diensten, en netwerken".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in