Overslaan en naar de inhoud gaan

Resultaten ASML flink omlaag door coronacrisis

Chipmachinefabrikant ASML heeft zijn resultaten vanwege de coronacrisis afgelopen kwartaal behoorlijk zien terugvallen, vooral doordat leveringen van chipmachines verstoord raakten. Maar de onderneming uit Veldhoven presteerde wel in lijn met de verwachtingen die het eind maart al naar buiten had gebracht.
ASML chipmachine
© ASML
ASML

De omzet zakte tot 2,4 miljard euro, van 4 miljard euro in het laatste kwartaal van vorig jaar. Door de sluiting van fabrieken van toeleveranciers en andere moeilijke omstandigheden, raakten leveringen vertraagd. Wat ook meespeelde is dat klanten aan ASML hadden gevraagd om systemen wat eerder te leveren dan normaal, vanwege vrees dat transporten later niet meer mogelijk zouden zijn. Omdat bepaalde tests nog niet zijn uitgevoerd, konden de opbrengsten voor deze systemen nog niet worden ingeboekt door de chipmachinefabrikant.

'Vraag niet echt gewijzigd'

De winstmarge, waar analisten altijd sterk op letten bij ASML, ging van 48,1 naar 45,1 procent. Onder de streep resteerde 391 miljoen euro, tegen een nettowinst van dik 1,1 miljard euro in het voorgaande kwartaal.

Volgens ASML ziet het beeld bij de orderinstroom er nog altijd goed uit, oftewel de vraag naar chipmachines is niet echt gewijzigd. De nettoboekingen liepen op tot zo'n 3,1 miljard euro. Dat is inclusief 1,5 miljard euro voor hypermoderne EUV-systemen, waarmee fabrikanten uiterst precies schakelingen kunnen tekenen op schijfjes halfgeleidermateriaal. ASML denkt van die peperdure machines in heel dit jaar nog steeds 35 stuks te kunnen afleveren.

Boost door thuiswerken?

Toch onthoudt de onderneming zich van het geven van financiële prognoses voor de komende periode. Vanwege de virusuitbraak is alles nog zeer onzeker. Volgens financieel topman Roger Dassen zou een wereldwijde economische neergang als gevolg van het virus de vraag naar chips onder druk kunnen zetten, wat nadelig zou zijn voor ASML. Anderzijds zorgt de huidige situatie waarin veel mensen vanuit huis werken juist voor extra interesse in bijvoorbeeld computers en communicatieapparatuur. Dat zou de vraag juist kunnen aanjagen.

ASML wil binnenkort overigens gewoon dividend uitkeren. Het meerjarige aandeleninkoopprogramma van het bedrijf is in verband met de coronaperikelen wel tijdelijk stopgezet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in