Beheer

Security
ransomware

Ransomwarebescherming komt naar OneDrive

Cloudopslagdienst OneDrive krijgt bescherming tegen ransomware, op verschillende manieren.

© CC0 Pixabay.com,  VISHNU_KV
5 april 2018

Cloudopslagdienst OneDrive krijgt bescherming tegen ransomware, op verschillende manieren.

Microsoft voorziet zijn cloudopslagdienst OneDrive van ingebouwde afweer tegen gijzelingssoftware. Gewone gebruikers krijgen toegang tot de functie Files Restore en kunnen een automatische alarmmelding krijgen bij detectie van een ransomware-aanval. Hiervoor is wel een Office 365-abonnement vereist.

OneDrive-gebruikers die een Office 365 Home- of Personal-abonnement hebben, krijgen nu toegang tot functionaliteit die eerst voorbehouden was aan gebruikers van OneDrive for Business. Het gaat concreet om de mogelijkheid om bestanden te herstellen, wat in geval van ransomware neerkomt op het terughalen van het bestand vóórdat het is versleuteld. Gewone gebruikers hadden in OneDrive al wel de mogelijkheid om bij gewiste of overschreven bestanden de versiegeschiedenis op te roepen om dan een oudere versie te tonen, herstellen en/of downloaden. Dit is echter een weinig bekende optie.

Bulkherstel en gijzelingsmelding

De algemenere inzet van Files Restore wat Microsoft vanaf vandaag uitrolt op OneDrive is een duidelijkere en gebruiksvriendelijkere optie. Het biedt namelijk de mogelijkheid om meerdere bestanden tegelijk te herstellen, van bijvoorbeeld een geval van gijzeling. "Files Restore stelt je in staat om je hele OneDrive te herstellen naar een eerder tijdspunt binnen de afgelopen dertig dagen", blogt Microsoft-topman Kirk Koenigsbauer. "Je kunt deze functie gebruiken om te herstellen van onbedoeld massaal wissen, bestandscorruptie, ransomware, of een andere catastrofe."

Naast de hersteloptie krijgt OneDrive de mogelijkheid om automatisch alarm te slaan wanneer Microsoft een ransomware-aanval waarneemt op zijn clouddienst Office 365. Dit is een van de meestgevraagde features op Microsofts feedbackplatform UserVoice, merkt Koenigsbauer op. Wanneer een ransomware-aanval wordt opgemerkt, doordat er plots veel bestanden worden versleuteld, krijgen gebruikers een melding hiervan. Deze waarschuwing kan per mail, mobiel bericht of desktopnotificatie worden gegeven.

Bevrijdingsgemak

Vervolgens krijgen gebruikers gelijk daarbij de helpende hand om het herstelproces te starten, om de aanval ongedaan te maken. Dit betreft niet slechts een link naar de Files Restore-functie, maar een voorselectie van datum en tijd voor bestanden vlak vóór de gedetecteerde datagijzeling. Gebruik van deze en andere nieuwe bescherming en functies in OneDrive vereist wel dat gebruikers een abonnement op Microsofts clouddienst Office 365 hebben.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.