Beheer

Security
depressed physician

Ransomware velt nationaal gezondheidssysteem in Ierland

Gevolgen in kaart brengen duurt nog dagen.

© Shutterstock fizkes
17 mei 2021

Gevolgen in kaart brengen duurt nog dagen.

Het nationale systeem waarmee alle zorgmedewerkers in Ierland werken, is ten prooi gevallen aan een ransomware-aanval. Volgens de Ierse minister Ossian Smyth is de kern van het systeem geraakt. Hij sluit echter spionage of een staatsgedreven actie uit. Het gaat om een internationale groep criminelen die uit zijn op geld, zei hij tegen de nieuwszender RTÉ.

Het gevolg van de aanval is dat grote delen van het zorgstelsel onbruikbaar zijn geworden. Duidelijk is wel dat de spoedeisende hulp en het Covid-19-vaccinatieprogramma gewoon door kunnen draaien. Beiden maken gebruik van een andere infrastructuur.

Maar alle ziekenhuisafspraken voor niet-spoedeisende hulpverlening moesten worden afgezegd. Verwijzingen van huisartsen komen bijvoorbeeld niet meer door. Wat alle gevolgen zijn voor de hulpverlening wordt nog altijd uitgezocht.

De criminelen hebben een zeer gerichte en geavanceerde aanval uitgevoerd met het gijzelen van alle data op de centrale servers van het systeem, zei Paul Reid, hoofd van het Ierse Health Service Executive (HSE) zo meldt Ars Technica. De aanval werd vrijdagmorgen ontdekt en daarop zijn gelijk alle aanpalende systemen uit voorzorg uitgeschakeld en is het crisisresponsplan in werking getreden. Vervolgens zijn het National Cyber Security Centre (NCSC) en IT-beveiligers ingeschakeld om de gevolgen van de aanval zoveel mogelijk te beperken. Het is nog onduidelijk hoe de aanvallers het systeem zijn binnengedrongen.

Volgens de BBC heeft de Ierse premier Micheál Martin gesteld dat er ondanks de ernst van de aanval, geen losgeld betaald zal worden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.