Overslaan en naar de inhoud gaan

QuTech, KPN, SURF en OPNT bouwen kwantumnetwerk voor Randstad

Samenwerkingsverband QuTech start met TNO, KPN, SURF en OPNT aan de bouw van een kwantumnetwerk dat de Randstad moet verbinden. Voor het project worden verschillende kwantumprocessoren verbonden die op aanzienlijke afstand van elkaar staan. Dat meldt de organisatie op zijn website.
© D-Wave Systems
D-Wave Systems

Het doel is om het allereerste volledig functionele kwantumnetwerk te bouwen met behulp van snelle glasvezelverbindingen. De verschillende partijen in de samenwerking brengen elk een eigen expertise in. "Uiteindelijk zal de mix van vaardigheden helpen om een ​​programmeerbaar kwantumnetwerk te creëren dat kwantumprocessors in verschillende steden met elkaar verbindt", zo meldt Qutech in een persbericht.

De partijen denken dat hun krachtenbundeling voordelen gaat bieden. Qutech-onderzoeker Wojciech Kozlowski licht toe: “Elke dag zijn we bezig met het vinden van antwoorden op de vraag hoe netwerkoperatoren, zoals KPN of SURF, een quantumnetwerk kunnen inzetten, en wat voor soort diensten ze hun gebruikers kunnen bieden. Hoewel we ons nog in een vroege ontwikkelingsfase bevinden, bouwen we al samen met belangrijke partners aan het quantuminternet-ecosysteem van de toekomst. Dit ecosysteem zal cruciaal blijken te zijn naarmate ons kwantumnetwerk evolueert naar een volwaardig kwantuminternet."

Wereldwijd kwantumnetwerk

Een kwantumnetwerk is een nieuwe internettechnologie, met volgens deskundigen de potentie om baanbrekende toepassingen te creëren. Een kwantumnetwerk verbindt quantumprocessoren via optische kanalen met elkaar en maakt zo de uitwisseling van zogenaamde quantumbits (qubits) mogelijk. Qubits hebben een aantal kenmerken waardoor ze heel anders zijn dan de bits die we momenteel kennen en gebruiken in klassieke netwerken. Kwantumcommunicatie is bijvoorbeeld mogelijk immuun voor afluisterpraktijken. Qutech verwacht dat kwantumcommunicatienetwerken in de loop van de tijd evolueren naar een wereldwijd kwantumnetwerk, waardoor veilige communicatie mogelijk wordt gemaakt. 
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in