Innovatie & Strategie

Wetenschap
kwantum

QuTech, KPN, SURF en OPNT bouwen kwantumnetwerk voor Randstad

'Ecosysteem kan cruciaal zijn in de toekomst'

© D-Wave Systems
26 november 2020

'Ecosysteem kan cruciaal zijn in de toekomst'

Samenwerkingsverband QuTech start met TNO, KPN, SURF en OPNT aan de bouw van een kwantumnetwerk dat de Randstad moet verbinden. Voor het project worden verschillende kwantumprocessoren verbonden die op aanzienlijke afstand van elkaar staan. Dat meldt de organisatie op zijn website.

Het doel is om het allereerste volledig functionele kwantumnetwerk te bouwen met behulp van snelle glasvezelverbindingen. De verschillende partijen in de samenwerking brengen elk een eigen expertise in. "Uiteindelijk zal de mix van vaardigheden helpen om een ​​programmeerbaar kwantumnetwerk te creëren dat kwantumprocessors in verschillende steden met elkaar verbindt", zo meldt Qutech in een persbericht.

De partijen denken dat hun krachtenbundeling voordelen gaat bieden. Qutech-onderzoeker Wojciech Kozlowski licht toe: “Elke dag zijn we bezig met het vinden van antwoorden op de vraag hoe netwerkoperatoren, zoals KPN of SURF, een quantumnetwerk kunnen inzetten, en wat voor soort diensten ze hun gebruikers kunnen bieden. Hoewel we ons nog in een vroege ontwikkelingsfase bevinden, bouwen we al samen met belangrijke partners aan het quantuminternet-ecosysteem van de toekomst. Dit ecosysteem zal cruciaal blijken te zijn naarmate ons kwantumnetwerk evolueert naar een volwaardig kwantuminternet."

Wereldwijd kwantumnetwerk

Een kwantumnetwerk is een nieuwe internettechnologie, met volgens deskundigen de potentie om baanbrekende toepassingen te creëren. Een kwantumnetwerk verbindt quantumprocessoren via optische kanalen met elkaar en maakt zo de uitwisseling van zogenaamde quantumbits (qubits) mogelijk. Qubits hebben een aantal kenmerken waardoor ze heel anders zijn dan de bits die we momenteel kennen en gebruiken in klassieke netwerken. Kwantumcommunicatie is bijvoorbeeld mogelijk immuun voor afluisterpraktijken. Qutech verwacht dat kwantumcommunicatienetwerken in de loop van de tijd evolueren naar een wereldwijd kwantumnetwerk, waardoor veilige communicatie mogelijk wordt gemaakt. 
 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.