Overslaan en naar de inhoud gaan

QuTech demonstreert ontapbare communicatie op schaalbaar netwerk

Het Delftse QuTech heeft samen met KPN en Cisco gedemonstreerd dat 'measurement-device independent (MDI) quantum key distribution (QKD)' werkt op een glasvezelkabel waarop tegelijk ook een conventionele internetverbinding actief is. Volgens de projectpartners is dit een belangrijke stap in het creëren van een kosteneffectieve ontapbare verbinding.
Joshua Slater
© QuTech
QuTech

De huidige methoden om het verkeer over openbare netwerken te beveiligen berusten op de public key infrastructure (PKI) waarbij verkeer wordt gecodeerd met behulp van twee sleutels: een private en een publieke sleutel. Wanneer alleen de publieke sleutel bekend is, is het extreem moeilijk de boodschap te ontcijferen.

Tenminste, met de huidige stand van de rekenkracht van computers. Dat kan veranderen wanneer computers aanmerkelijk sneller de berekeningen kunnen uitvoeren die voor het kraken van het sleutelpaar nodig zijn, bijvoorbeeld wanneer er over een aantal jaar kwantumcomputers in staat zijn dat soort berekeningen uit te voeren, legt projectleider Joshua Slater van QuTech uit.

Kwantumfysica biedt oplossing

Kwantumtechnologie biedt zelf echter ook een oplossing. Door de sleutel in de vorm van quantumbits te versturen, wordt deze verstoord waardoor aan beide zijden van de lijn duidelijk wordt dat deze niet gebruikt moet worden voor het versturen van informatie. In theorie en op laboratoriumschaal werkte deze aanpak al. Maar het was tot nog toe lastig QKD-systemen op grotere schaal toe te passen.

Vergelijkbaar met telefooncentrale

Daar heeft het team van Slater nu een oplossing voor gevonden met de ontwikkeling van een measurement-device independent (MDI) QKD system. Daarbij kunnen verschillende gebruikers aanhaken op een centraal knooppunt. "Vergelijkbaar met een telefooncentrale", zegt Slater. "Het systeem is zo ontworpen dat ook de beveiliging van het centrale knooppunt niet te hacken valt."

Het MDI QKD-netwerk kan opschalen naar heel veel gebruikers en dat is het grote voordeel ten opzichte van andere QKD-systemen. Ook werkt het met standaard verkrijgbare apparatuur. QuTech heeft dit samen met KPN en Cisco aangetoond op het kwantumdemonstratienetwerk dat ligt tussen de QuTech-vestiging in Delft en twee KPN-gebouwen in Den Haag en Rijswijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in