Innovatie & Strategie

Wetenschap
Ronald Hanson

QuTech bouwt allereerste quantumnetwerk

Fysieke qubits met elkaar verbonden

Ronald Hanson © CC BY-SA 4.0 - Wikimedia.org Anna Molleman
17 februari 2021

Fysieke qubits met elkaar verbonden

Een onderzoeksgroep bij QuTEch in Delft heeft het eerste bruikbare quantumnetwerk ter wereld gebouwd. Daarmee komt een niet te kraken internet dichterbij dat quantumcomputers met elkaar moet laten communiceren.

Het netwerk verbindt drie fysieke qubits met elkaar via onderlinge verstrengeling. Het gaat daarbij vooralsnog om losse qubits. Maar het netwerk biedt wel bewijs dat een quantuminternet mogelijk is. Dat blijkt uit de paper die de onderzoekers, onder leiding van Ronald Hanson, hebben gepubliceerd op de website Arxiv.org, zo meldt de Volkskrant.

Verstrengeling

Doordat het netwerk gebruik maakt van de quantumconnectie tussen qubits is directe communicatie mogelijk. Deze connectie komt neer op de verstrengeling van qubits, waarbij elke actie die wordt uitgevoerd met één verstrengelde qubit direct invloed heeft op de andere qubits, ongeacht de afstand ertussen.

Bijzonder is dat fysieke qubits met elkaar zijn verbonden in plaats van via lichtdeeltjes (fotonen). Het netwerk kan bovendien een signaal geven dat het aan staat, wat eerder alleen achteraf vast te stellen was. Ook is het netwerk uitgerust met een eigen quantumgeheugen dat informatie korte tijd kan opslaan.

Kwetsbare verbindingen

Door de zeer sterke gevoeligheid van verstrengeling voor invloeden van buitenaf moeten quantumverbindingen goed worden afgeschermd. De verbindingen kunnen heel snel kapot gaan. Bijkomend voordeel is dat de data die erover worden verzonden eveneens zeer goed zijn afgeschermd voor onverlaten. De verbinding kan namelijk door acties van buitenaf zeer snel vernietigd worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.