Overslaan en naar de inhoud gaan

Python populairste programmeertaal in TIOBE Index

Voor het eerst in twintig jaar staat niet Java of C bovenaan de TIOBE Index, maar Python. De TIOBE Index is één van de vele lijsten op het internet die bijhoudt hoe populair programmeertalen zijn.
Python
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De TIOBE Index stelt zijn maandelijkse ranglijst op aan de hand van zoekopdrachten in de volgens Alexa 25 meest gebruikte zoekmachines. Nu staat Python dus bovenaan de lijst, terwijl de taal een maand geleden nog op de derde plaats stond. "De taal is de populairste taal geworden, doordat deze gemakkelijk te leren is, er veel libraries zijn en het gebruikt wordt in allerlei domeinen", aldus CEO Paul Jansen van TIOBE Software bij de aankondiging van de nieuwe lijst. "Gefeliciteerd Guido van Rossum [maker van Python, red.]!"

C staat nu op de tweede plaats in de TIOBE Index, gevolgd door Java. De top vijf wordt verder afgemaakt door C++ en C#. 

Verschillende lijsten

De TIOBE Index benadrukt dat de lijst niet weergeeft wat de beste programmeertaal is of de taal waar de meeste regels code in zijn geschreven. Het is slechts een indicatie van populariteit. De TIOBE Index is niet de enige ranglijst die aangeeft hoe populair een taal is. Zo is er ook een Popularity of Programming Language Index (PYPL), waar gekeken wordt hoe vaak er naar tutorials van talen gezocht wordt op Google. In deze lijst staat Python al veel langer bovenaan. Daarnaast is er de IEEE Spectrum-lijst, dat aan de hand van elf criteria uit acht bronnen - zoals het aantal nieuwe repositories op GitHub voor iedere taal - onderzoekt welke talen het meest populair zijn. En ook daarin staat Python nu bovenaan.

Maar bij andere onderzoeken staat JavaScript bovenaan de ranglijst, niet Python. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het onderzoek van Stack Overflow, dat 80.000 ontwikkelaars vroeg welke taal zij in de praktijk gebruiken. Python staat in die lijst op de derde plaats. En ook bij GitHut - dat pull requests op GitHub volgt - staat JavaScript bovenaan. Python staat daar op de tweede plaats.

De verschillen in deze ranglijsten en hun methodes suggereren dat Python misschien wel het meest besproken wordt, maar dat JavaScript de meest gebruikte taal is. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in