Overslaan en naar de inhoud gaan

Python hard op weg Java te onttronen

Java is nog altijd de meestgebruikte programmeertaal, gevolgd door C. Maar Python is bezig aan een schijnbaar onstuitbare opmars in de Tiobe Programming Community index.
Programmeur
© 123rf.com
123rf.com

Tiobe - een bedrijf dat softwarekwaliteit beoordeelt - leidt de populariteit af uit resultaten van een aantal zoekopdrachten dat inzicht geeft in het de hoeveelheid ontwikkelaars, cursussen en leveranciers met belangen in de meestgebruikte programmeertalen wereldwijd.

Nog lange weg naar de top

Nadat Python begin jaren '90 een vermelding kreeg in de top 100, klom Python in 10 jaar op naar een top 10 positie. Daarna volgde een gestage opmars en in de september-editie van de Tiobe-index staat Python voor het eerst op positie, komende vanaf positie 5 vorig jaar.

Python verdringt daarmee C++ die naar de 4e plek zakt. De afstand tot de twee koplopers is overigens nog aanzienlijk. Waar Python, C++ en Visual Basic .NET respectievelijk een rating krijgen van 7,653%, 7,394% en 5,308%, behaalt C een score van 15,447% en Java 17,436%.

Python steeds breder ingezet

Tiobe ziet echter de gestage groei doorzetten omdat de taal steeds breder wordt ingezet. Zo stelt de organisatie dat Python al de voorkeurstaal is op veel universiteiten voor allerlei onderwerpen waar programmeren bij komt kijken, maar ook in de industriële wereld is Python aan een opmars bezig. Volgens Tiobe dankt de taal zijn populariteit aan het feit dat hij makkelijk te leren is, makkelijk te installeren en makkelijk bij ingebruikname.

De basis voor Python is gelegd door de Nederlander Guido van Rossum, inmiddels meer dan 25 jaar geleden. Hij is nog altijd betrokken bij de ontwikkeling, maar besloot onlangs zich terug te trekken uit de beslissingsprocessen rond de toekomst van de taal.

Andere opmerkelijke verschuivingen in de lijst zijn Rust, die van plaats 36 naar 31 opklimt, Groovy die van 44 naar 34 schiet en Julia die van positie 50 naar 39 stijgt.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in