Loopbaan

Carriere
omscholing

PwC: 1,6 miljoen 'zombiebanen' door digitalisering in Nederland

Digitalisering doet sommige banen de das om, in bepaalde regio's méér.

13 april 2021

Digitalisering doet sommige banen de das om, in bepaalde regio's méér.

Zo'n 1,6 miljoen banen in Nederland komen de komende jaren onder druk te staan door digitalisering, concludeert accountants- en adviesbureau PwC na onderzoek. De mensen die een dergelijke 'zombiebaan' hebben zijn echter goed om te scholen. De meeste vaardigheden die deze werknemers hebben zijn te gebruiken in banen waar in de toekomst wel behoefte aan is.

Al voor de coronacrisis stonden 250.000 banen onder druk om te verdwijnen. Dat is tijdens de pandemie gegroeid naar 330.000 banen, of ruim 3 procent van de huidige arbeidsmarkt, die een slecht toekomstperspectief hebben. Volgens PwC zullen banen als kassa- en winkelmedewerker, receptionist, maar ook sportinstructeur minder relevant worden en grotendeels verdwijnen.

1 op de 5

De coronapandemie - en daaruit voortkomende crisis - versnellen de omslag die al was ingezet door automatisering en robotisering. PwC voorziet dat er tot en met 2024 jaarlijks 400.000 banen onder druk komen te staan. Door steunmaatregelen van de overheid blijft baanverlies vooralsnog achterwege.

In de regio's Midden-Brabant, Midden-Limburg en Zeeland kan het wegvallen van banen door digitalisering de hardste klap veroorzaken. Daar is een op de vijf banen een zombiebaan. Tegelijkertijd zijn er ook banen waar veel vraag naar is, maar te weinig aanbod van personeel. Die noemt PwC 'engelbanen'. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om technici, basisschooldocenten, politie, brandweer en artsen.

Toch best baankansen

Tussen de twee extremen van 'zombiebanen' en 'engelbanen' bevinden zich nog stabiele banen, waar de vraag naar werknemers niet enorm onder druk staat (in negatieve of positieve zin). PwC merkt nog op dat de arbeidskansen van mensen in banen met weinig toekomst een stuk groter zijn dan meestal wordt aangenomen. Gemiddeld is 82 procent van de kennis en vaardigheden waarover ze beschikken ook bruikbaar in banen waar meer vraag naar is.

Salary Survey
DOE MEE AAN ONS SALARISONDERZOEK!

Wat vind jij belangrijk in een baan? Hoe heeft de coronacrisis jouw positie op de arbeidsmarkt beïnvloed? En hoe verdien je ten opzichte van je collega's en concurrenten in hetzelfde vakgebied?

AG Connect en Berenschot onderzoeken deze en andere vraagstukken in de jaarlijkse Salary Survey. Doe mee en maak kans op mooie prijzen! 

3
Reacties
PETERXL 17 april 2021 10:51

@PETERSR

Vragen, vragen? Je kunt natuurlijk ook gewoon het rapport lezen, de link staat in het artikel.

Peterjr 13 april 2021 14:14

@PeterSR: OK, boomer. Lekker domrechtse reactie. >80%? En ook hun kinderen? Gelukkig ligt het helemaal aan links. Voor iemand met vragen, vragen blijk je te beschikken over een hoop makkelijke antwoorden.

PeterSr 13 april 2021 12:13

Inhoudsloos bericht, wat is hiervan de bedoeling of de oorzaak?

Ontstaat de groei van zombiebanen doordat NL en EU zoveel kanslozen inporteren, >80% zal nooit een baan vinden en hun kinderen ook niet, immers in modern NL is alles in regels gevat en als ik mar even denk dat hij/zij die regels niet begrijpt, dan neem ik deze persoon ook niet aan want onze dom-linkse vakbonden zijn meedogenloos voor sociaal voelende werkgevers.

Ontstaan deze zombiebanen omdat door dom-links gedram de werkgelegenheid verschuift naar landen waar dom-links nog niet zo'n invloed heeft?

Vragen, vragen, ..

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.