Overslaan en naar de inhoud gaan

PwC: 1,6 miljoen 'zombiebanen' door digitalisering in Nederland

Zo'n 1,6 miljoen banen in Nederland komen de komende jaren onder druk te staan door digitalisering, concludeert accountants- en adviesbureau PwC na onderzoek. De mensen die een dergelijke 'zombiebaan' hebben zijn echter goed om te scholen. De meeste vaardigheden die deze werknemers hebben zijn te gebruiken in banen waar in de toekomst wel behoefte aan is.
onderwijs
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Al voor de coronacrisis stonden 250.000 banen onder druk om te verdwijnen. Dat is tijdens de pandemie gegroeid naar 330.000 banen, of ruim 3 procent van de huidige arbeidsmarkt, die een slecht toekomstperspectief hebben. Volgens PwC zullen banen als kassa- en winkelmedewerker, receptionist, maar ook sportinstructeur minder relevant worden en grotendeels verdwijnen.

1 op de 5

De coronapandemie - en daaruit voortkomende crisis - versnellen de omslag die al was ingezet door automatisering en robotisering. PwC voorziet dat er tot en met 2024 jaarlijks 400.000 banen onder druk komen te staan. Door steunmaatregelen van de overheid blijft baanverlies vooralsnog achterwege.

In de regio's Midden-Brabant, Midden-Limburg en Zeeland kan het wegvallen van banen door digitalisering de hardste klap veroorzaken. Daar is een op de vijf banen een zombiebaan. Tegelijkertijd zijn er ook banen waar veel vraag naar is, maar te weinig aanbod van personeel. Die noemt PwC 'engelbanen'. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om technici, basisschooldocenten, politie, brandweer en artsen.

Toch best baankansen

Tussen de twee extremen van 'zombiebanen' en 'engelbanen' bevinden zich nog stabiele banen, waar de vraag naar werknemers niet enorm onder druk staat (in negatieve of positieve zin). PwC merkt nog op dat de arbeidskansen van mensen in banen met weinig toekomst een stuk groter zijn dan meestal wordt aangenomen. Gemiddeld is 82 procent van de kennis en vaardigheden waarover ze beschikken ook bruikbaar in banen waar meer vraag naar is.

Salary Survey
Salary Survey

DOE MEE AAN ONS SALARISONDERZOEK!

Wat vind jij belangrijk in een baan? Hoe heeft de coronacrisis jouw positie op de arbeidsmarkt beïnvloed? En hoe verdien je ten opzichte van je collega's en concurrenten in hetzelfde vakgebied?

AG Connect en Berenschot onderzoeken deze en andere vraagstukken in de jaarlijkse Salary Survey. Doe mee en maak kans op mooie prijzen! 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in